Srbija

24.03.2023. 15:11

Erste Banka

Autor: Nova ekonomija

Važno je da brinemo o finansijskom zdravlju

Šta smo naučili na ovogodišnjem Money Meetup-u?

Foto: Jovana Džopalić

Srbija

24.03.2023. 15:11

Povodom Svetske nedelje novca, u organizaciji Centra za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN) i uz podršku Erste Banke, održana je konferencija Money Meetup. Ovaj događaj, već četvrtu godinu zaredom, posvećen je finansijskoj edukaciji.

Panelisti su ovom prilikom, u okviru tri edukativne diskusije, govorili o tome šta je finansijsko zdravlje, zašto je važno i na koji način možemo da unapredimo svoje upravljanje finansijama. U fokusu je bila i tema investiranja – kada je pravo vreme za kupovinu nekretnina, kao i kakvo je trgovanje na berzi, o kojoj su govorili Nikola Đogatović, izvršni direktor za komercijalne usluge kompanije Novaston odnosno dr Rade Rakočević, berzanski stručnjak i osnivač društva za investiranje Senzal Capital.

U okviru prve panel diskusije, posvećene finansijskom zdravlju, sa Marijom Mutić, menadžerkom za društveno odgovorno poslovanje i finansijsku edukaciju Erste Banke, razgovarale su Tatjana Manojlović, direktorka Sektora za ritejl klijente Erste Banke i Karolina Herbut, finansijska savetnica i predsednica CEFIN-a. Govoreći o tome kako da procenimo da li smo finansijski “ranjivi”, one su ukazale na najčešće izazove na putu do finansijskog zdravlja i izdvojile nekoliko saveta o tome kako da ih prevaziđemo.

Tatjana Manojlović, direktorka Sektora za ritejl klijente Erste Banke, iznela je ovom prilikom zanimljive podatke iz kvalitativnog istraživanja koje je Banka sprovela 2022. godine na uzorku od preko hiljadu ispitanika. Prema istraživanju, većina građana Srbije – čak 87 odsto njih, smatra da poznaje pojam finansijsko zdravlje, pod kojim podrazumeva sigurnost (njih 47%), ravnotežu između prihoda i rashoda (45%), odnosno ušteđevinu za neočekivane događaje (37%).

„Zanimljivo je da 68 odsto naših sugrađana smatra da su finansijski zdravi, dok je jedna četvrtina njih zadovoljna svojim materijalnim stanjem. Oni sebe vide kao osobe koje plaćaju svoje račune na vreme, ali nisu sigurni da će svoj životni standard održati u penziji i ne bi imali dovoljno osiguranja u slučaju potrebe. To su aspekti na kojima treba zajedno da radimo i gde postoji prostor za dalju edukaciju“, istakla je ona.

“Finansijska edukacija je tema kojom se mi u Erste Banci bavimo tokom cele godine, ali je ova nedelja posebna prilika da ukažemo na njen značaj, predstavimo i promovišemo aktivnosti koje mogu da nam pomognu u tome da budemo finansijski pismeniji i da bolje upravljamo svojim novcem, odnosno da donosimo bolje finansijske odluke”, izjavila je Marija Mutić nakon panela.

Svetska nedelja novca se, na inicijativu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI), obeležava svake godine u celom svetu. Cilj obeležavanja jeste da se najmlađa populacija i opšta javnost upoznaju sa osnovnim pojmovima iz oblasti finansija kroz odgovarajuća predavanja i druge aktivnosti edukativnog karaktera.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.