Vesti iz zemlje

22.05.2019. 16:50

Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Veća ovlašćenja beogradskoj vlasti iza leđa javnosti

Opozicione stranke i organizacije kritikovale su predlog izmena Zakona o glavnom gradu, koji je ušao u skupštinsku proceduru u sredu, kao i odluku vlasti da izmeni zakon po hitnoj proceduri, bez javne rasprave.

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je da se tekst predloga Zakona o glavnog gradu odmah povuče iz skupštinske procedure i da se o njemu pokrene široka javna rasprava.

„Pored toga što su ove izmene opet prošle bez javne rasprave, Inicijativa ukazuje na nekoliko problematičnih delova u njemu, za koje smatramo da predstavljaju tendenciju pripreme za dalju privatizaciju javnih dobara“, navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd tvrdi da ovaj predlog otvara mogućnost za privatizaciju celine ili delova komunalne mreže, suprotno Zakonu o javnoj svojini. 

Takođe, smanjuje se transparentnost rada gradske uprave putem ukidanja obaveze gradonačelnika i gradskog veća da najmanje dva puta godišnje podnose izveštaj o radu gradskoj skupštini.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Beograd postaje vlasnik komunalne mreže

Prigradske opštine mogu da osnivaju komunalna preduzeća

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da vlast pokazuje prezir prema građanima time što želi da izmeni Zakon o glavnom gradu po hitnoj proceduri, bez znanja odbornika i bez javne rasprave.

„Motiv za sakrivanje teksta zakona od beogradskih odbornika može da bude i to što zakon predviđa da gradska uprava više ne odgovara izabranim predstavnicima građana, to jest Skupštini Beograda, već samo gradskom veću, u kojem (zamenik gradonačelnika Goran) Vesić sedi i komanduje“, rekao je Jovanović u saopštenju.

Izmene zakona između ostalog predviđaju da će u javnoj svojini grada Beograda ubuduće biti komunalna mreža, kao i opštinski i nekategorisani putevi, ulice koje nisu deo autoputa ili državnog puta, trgovi i javni parkovi.

Komunalne mreže na teritoriji grada takođe mogu biti u svojini vršioca komunalne delatnosti čiji je osnivač grad Beograd, ali i onaj kome je grad poverio obavljanje te delatnosti.

Prigradske opštine moći će da osnivaju javna preduzeća, a dobiće ovlašćenje da same prave urbanisitčke planove, uz saglasnost gradske vlasti.

Takođe se ukida neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.