Srbija

07.03.2018. 14:31

N1

Autor: Nova Ekonomija

Veće kazne za paljenje pirotehničkih proizvoda i pucanje iz vatrenog oružja

Srbija

07.03.2018. 14:31

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je cilj seta zakona iz tog resora koji se nalaze pred poslanicima Skupštine Srbije, očuvanje bezbednosti građana i njihove imovine i podrška u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda.

Obrazlažući izmene i dopune Zakona o policiji on je kazao da je predvđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala a to predstavlja i osnov za uspostavljanje, kako je naveo, nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

On je kazao da isti cilj ima i Predlog zakona o DNK registru koji će značajno doprineti efikasnosti i ekonomičnosti krivičnog postupka, kao i ostvarivanju bezbednosti međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Stefanović je rekao da je predviđeno uvođenje nacionalnog DNK registra koji će u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu.

On je kao značajan istakao i Predlog zakona o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji unapređuje sistem vođenja i obrade podataka i evidencije, istovremeno obezbeđuje efikasno vođenje postupka u čiju svrhu se ti podaci obrađuju.

Predlog zakona o stranicma detaljnije i preciznije reguliše oblast legalnih migracija, uslove apliciranja za vizu i postupak provere o podnetom zahtevu za vizu, a po prvi put se u zakon uvodi BIA koja će vršiti bezbednosne provere stranaca kroz njihovu evidenciju, rekao je ministar.

Predlog zakona o strancima i Predlog zakona o azilu, kako je naveo, stvoriće uslove za unapređenje borbe protiv prekograničnog kriminala i zaštite javnog poretka, kao i za postizanje viskog stepana bezbednosti Srbije.

On je obrazlagao i izmene Zakona o javnom redu i miru koje predviđaju povećanje kazni za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.