Marko Danon. FOTO: Nova ekonomija

VIDEO: Polovina radnih mesta u stranim firmama gde je zarada oko minimalca

Marko Danon. FOTO: Nova ekonomija

Marko Danon iz Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) izjavio je da oko 50 odsto radnih mesta u stranim firmama otvorenim od 2009. do 2016. godine pripada grupi kompanija sa zaradom nešto većom od minimalne.

„To su recimo firme koje se bave proizvodnjom kablova, sedišta, presvlaka za automobile", rekao je Danon na forumu Nove ekonomije i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija" održanom 11. oktobra.

On je kazao da je struktura stranih investicija u Srbji loša jer u njoj dominiraju „veoma radno intenzivne firme" sa slabijim uticajem na razvoj ljudskog kapitala i koje relativno malo angažuju domaće dobavljače.

„U predstojećem periodu treba razmišljati o nekim inovativnijim ili sofisticiranijim načinima za privlačenje stranih direktnih investicija", rekao je Danon.

Dodao je da se privreda Srbije od 2009. godine oslanjala na privlačenje stranih investicija subvencijama.

„Došli smo do relativno niskog nivoa nezaposlenosti i mnoge firme u Srbiji sa kojima smo razgovarali napominju da je sve teže doći do kvalifikovane, pa i manje kvalifikovane radne snage", rekao je Danon.


PROČITAJTE JOŠ:

Fabrike za „motanje kablova" će nestati ako se tehnologija razvije

Strancima subvencije, a domaći „svemirski brod" se zaobilazi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara