Vesti iz zemlje

03.10.2019. 15:30

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

VIDEO: Zašto su druge ex-Yu republike napredovale više od Srbije?

Panelisti na forumu u organizaciji Nove ekonomije suprotstavili su stavove po pitanju šta su to uradile druge države bivše Jugoslavije kad su toliko napredovale u odnosu na Srbiju.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović kazao je da je razlog u tome što je Srbija, zajedno sa još nekim zemljama Zapadnog Balkana, tek na početku procesa građenja institucija.

„Čini mi se da je ključni iskorak koje su zemlje centralne i istočne Evrope u ovom periodu napravili, a koji Srbija očito nije imala snage i mogućnosti da načini, jeste bio vezan za razvoj institucija“, rekao je Ranđelović na forumu „Poreska politika Srbije: da li pogoduje privredi i investicijama“ održanom u septembru.

Direktor kompanije Mona Tomislav Momirović, sa druge strane, kaže da situacija nije toliko loša u poređenju sa drugim bivšim jugoslovenskim republikama, i da je Srbija imala teške političke okolnosti u skoroj prošlosti.

„Ja ne bih rekao da smo u tim teškim okolnostima baš toliko zaostali u odnosu na druge“, rekao je on, i dodao da je Srbija u boljoj situaciji nego Bosna, Makedonija ili Crna Gora.

Na ovo je odgovorio član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, koji je kazao da je po podacima Eurostata BDP po glavi stanovnika u Makedoniji je sada jednak kao u Srbiji.

„Od bivših jugoslovenskih republika jedino je Bosna iza nas, a Makedonija nas je stigla“, rekao je on.

Pogledajte ostatak izjave ovde:


PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Altiparmakov (Fiskalni savet) protiv paušalnog poreza za IT

 

VIDEO: Tomislav Momirović (Mona) protiv većih poreza za IT

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.