FOTO: Pixabay

Planira se otkup 200.000 tona suncokreta

"Viktorija logistic" objavila akontnu cenu za otkup suncokreta

FOTO: Pixabay

Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji "Viktorija logistic", deo MK grupe, objavila je akontnu cenu za otkup od 23,6 dinara plus PDV za kilogram.

Ostali otkupljivači, odnosno uljare, još nisu objavile uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze "Viktorija logistike" pa se tako očekuje i sada. 

"Tek je početak žetve i u ovom trenutku ne možemo govoriti o konačnoj ceni. Izašli samo sa akontnom cenom i uslovima prijema, a uskoro ćemo krenuti da objavljujemo i dnevne cene", izjavio je za agrosmart.net direktor "Viktorija logistike" Mladen Jovanović. 

Naglasio je da je akontna cena privremena, a da će se ova kompanija spram kretanja na tržištu opredeliti za konačnu. "Uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju. Mimo njih ne možemo da formiramo naše cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova i uslovljeni smo time", rekao je Jovanović. 

Prošle godine poljoprivrednici su dobijali akontne cene koje su bile od 33 do 36 dinara sa PDV-om, a konačna cena bila je 35,5 dinara (plus PDV za pravna lica), naveo je portal. 

Prema saznanjima agrosmart.net portala, "Viktorija" planira da otkupi oko 200.000 tona suncokreta, a sledeći najveći kupac u Srbiji je "Bimal" iz Brčkog, koji prerađuje tu uljaricu u "Suncu" iz Sombora i koji će otkupiti oko 150.000 tona. 

Od 8.000 do 10.000 tona kupiće uljara "Banat" Nova Crnja, a oko 6.000 tona kompanija "Gebi" iz Čantavira.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.