Vesti iz zemlje

24.04.2024. 12:52

Autor: Aleksandra Nenadović

Više detalja o novom aranžmanu sa MMF-om tek na jesen

Srpske vlasti su izrazile interesovanje, tip programa će tek biti dogovoren

Srbija je, uzimajući prethodni zajam od 2,4 milijarde evra kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), 2022. godine preuzela i obavezu da reformiše pojedine sektore na koje su decenijama upozoravali ekonomisti te finansijske institucije. Kao jedan od razloga za novi aranžman sa MMF-om, srpski ministar finansija Siniša Mali naveo je „produžetak reformi“, ali su detalji novog programa, barem za sada izostali. Predstavnici MMF-a za Novu ekonomiju navode da će konkretni detalji buduće saradnje sa Srbijom biti objavljeni na jessen.

„Prošle nedelje, tokom prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke, srpske vlasti su izrazile interesovanje za dalji angažman MMF-a, nakon što se aktuelni stend-baj aranžman završi krajem 2024. godine. Rukovodstvo MMF-a je nagovestilo da je spremno da nastavi blisku saradnju sa Srbijom. O tačnim modalitetima budućeg angažovanja biće reči na jesen,“  rekla je Julija Ustjugova, stalni predstavnik MMF-a u Beogradu.

Srpske vlasti i MMF-a postigli su dogovor o trećem pregledu u okviru aktuelnog stend-baj aranžmana (SBA) u martu ove godine, a sporazum treba da odobri Izvršni odbor. Očekuje se da će ga Izvršni odbor razmotriti u dugoj polovini juna 2024.

Misija, koju je predvodio Donal Mektigan, saopštila je tada da su tim MMF-a i Srbija postigli dogovor na nivou osoblja o zaključivanju treće revizije u okviru SBA.

„Program ostaje na pravom putu sa ispunjenim svim kvantitativnim ciljevima za kraj decembra 2023. godine i svim indikativnim ciljevima za kraj marta 2024. godine, za koje se očekuje da će biti ispunjeni na osnovu dostupnih podataka. Program strukturnih reformi napreduje. Oko 400 miliona evra (316,46 miliona u specijalnim pravima vučenja) biće dostupno nakon sastanka odbora. S obzirom na snažnu akumulaciju (…) fiskalnih rezervi i smanjenje makroekonomskih neravnoteža, vlasti su izrazile nameru da nastave da tretiraju stend baj kao aranžman iz predostrožnosti,“ navedeno je u izveštaju.

MMF je tada Srbiji prognozirao rast BDP-a od 3,5 odsto u 2024. godini, a 4,5 odsto u 2025. godini, „kako domaća tražnja bude rasla“.

Prema istom izveštaju, finansijska stabilnost je očuvana. Uz solidne prihode i pad podrške energetskim državnim preduzećima, fiskalni deficit se smanjio na 2,2 procenta BDP-a u 2023. godini, a javni dug je pao na ispod 53 procenta BDP-a, naveli su u poslednjem izveštaju ekonomisti MMF-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.