Srbija

29.12.2021. 16:46

Nova.rs

Autor: Nova Ekonomija

Više od 15 miliona za sređivanje Palate Srbija

Država je opredelila više od 15 miliona dinara bez PDV-a za radove na Palati Srbija, koji se u ovom trenutku odvijaju na vencu oko fontane, ali i na istočnom ulazu zgrade.Radovi na vencu ispred Palate Srbija koštaju 8,2 miliona di...

Foto: Wikimedia/Dragan TATIC

Srbija

29.12.2021. 16:46

Država je opredelila više od 15 miliona dinara bez PDV-a za radove na Palati Srbija, koji se u ovom trenutku odvijaju na vencu oko fontane, ali i na istočnom ulazu zgrade.

Radovi na vencu ispred Palate Srbija koštaju 8,2 miliona dinara bez PDV-a, a zamenjuju se stare polomljene mermerne ploče, navode u Vladi Srbije za portal Nova.rs.

„Nove mermerne ploče imaju sertifikat Instituta IMS i ugrađuju se uz saglasnost konzervatorskog nadzora koji vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda“, navode u odgovoru za ovaj portal.

Radovi na istočnom ulazu Palate Srbija koštaju 6,9 miliona dinara bez PDV-a, a pohabane granitne ploče, stare više od 60 godina zamenjuju se, kako tvrde u Nemanjinoj 11, identičnim kamenom – granitom istih dimenzija, boje i kvaliteta.

Behaton ploče se ne ugrađuju, niti su iste deo ugovorenog predmeta koji se može videti na portalu javnih nabavki, odgovaraju u Vladi Srbije na sumnje nove.rs, nakon što su se ovoj redakciji obratili sugrađani sa tvrdnjom da se ugrađuju pomenute behaton ploče na ovom kulturnom spomeniku.

U Nemanjinoj 11 za Nova.rs ističu i da je angažovan diplomirani inženjer geologije kao konsultant koji vrši predmer i predračun potrebnih radova i procenu adekvatnosti kamena, a koji je, kako navode, prisutan prilikom izbora kamena, njegove kupovine i ugradnje, kao i kod izbora vezivnih materijala i sredstava za zaštitu kamena.

„On ima i obavezu da kontroliše kvalitet kamena koji se na gradilište donosi iz kamenoloma“, navodi se u odgovoru.

Vlada Srbije ističe da je za navedene radove pribavljena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 10. decembra ove godine, a pošto ovi radovi predstavljaju tekuće održavanje nije potrebno, kako naovde, pribavljanje građevinske dozvole.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su za Nova.rs rekli da su izdali Rešenje o uslovima za preduzimanje mera tehničke zaštite za sanaciju istočnog ulaza Palate Srbija u Bulevaru Mihaila Pupina.

„Planiranim radovima je predviđena demontaža svih oštećenih podnih ploča i kocki od granita/kamena i zamena novim kamenim pločama i kockama istog ili sličnog petrološkog sastava i istih ili sličnih likovno-estetskih svojstava. Stručna služba Zavoda vrši konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova i vodi računa o tome da propisane mere tehničke zaštite budu sprovedene“, navode u Zavodu za portal Nova.rs.

Palata Saveznog izvršnog veća, u novobeogradskom bloku 13, svečano je otvorena 1961. godine povodom održavanja Prve konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu i predstavlja jedan od glavnih repera Novog Beograda i njegove čvrste urbane hijerarhije.

Njena izgradnja je počela 1948. godine prema projektu tima zagrebačkih arhitekata, koji su činili Vladimir Potočnjak, Anton Urlih, Zlatko Nojman i Dragica Perak, a završena u periodu od 1955. do 1961. godine prema projektu beogradskog arhitekte Mihaila Jankovića i projektnog biroa „Stadion“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.