Vesti iz zemlje

01.06.2018. 19:01

NE

Autor: Nova Ekonomija

Više od sto učesnika predstavili najbolje prakse na Innovation week-u 2018.

Na konferenciji Nauka u susret privredi u sklopu Innovation week 2018 prvog naučno-korporativnog skupa ove vrste, u organizaciji AFA asocijacije i u saradnji sa Inovacionim Centrom ETF-a i Naučno-tehnološkim parkom Beograd, a uz podršku generalnog partnera AIK banke a.d. Beograd, učesnici su imali priliku da čuju ugledne predstavnike naučne zajednice i privrede, startup ekosistema ali i goste iz inostranstva i predstavnike resornih ministarstava i Vlade Republike Srbije. 

Više od 100 učesnika dalo je svoj doprinos tokom brojnih panela, predavanja i prezentacija, na kojima su predstavljena najbolja iskustva, primeri iz prakse i inovativni projekti koji doprinose transformaciji ekonomije i društva. Tokom dva dana konferencije, učesnici su imali prilike da čuju predstavnike najstaknutijih domaćih i svetskih kompanija koje posluju u regionu poput AIK banke, Roche, IKEA, Asseco, Siemens, RTS, NIS, Delta Holding, Cisco Systems, Tetrapak, Oracle, Telegroup, Raiffeisen banke, Bel Medic, Karanović&Nikolić, Resalta, Visaris d.o.o., S&T, Heart Pal itd. kao i tehnološke kompanije poput Saga d.o.o. MBrainTrain, HTEC, Bit Gear, Novel IC, TradeTicity, GameCredits koje uspešno posluju i na svetskom tržištu. 

Na konferenciji su učestvovali i najistaknutiji predstavnici naučne zajednice iz najznačajinih akademskih i naučnih institucija kao što su Rektorat Univerziteta u Beogradu, Inovacioni centar ETF-a, Naučno-tehnološki park Beograd, Institut Mihajlo Pupin, BioSense Institut, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za fiziku, Inovacioni fond, Fakultet organizacionih nauka, Saobraćajni fakultet, Mašinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Elektrotehnički fakultet i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. 

Publika je imala priliku da čuje i predstavnike Srpske Blockchain inicijative i Inicijative Digitalna Srbija koji su izazvali posebnu pažnju i ukazali na šanse za ubrzani razvoj koje leže u implementaciji novih tehnologija.

Značajna je bila i podrška predstavnika Vlade i resornih ministarstava koji su prepoznali značaj ove inicijative pa su tako važan i dragocen doprinos dali između ostalih prof. dr Vladimir Popović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, doc. dr Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Viktor Nedović pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Filipović pomoćnik ministra iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva životne sredine, Irini Reljin pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i doc. dr Mihailo Jovanović direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu u Vladi Republike Srbije.

Posebno inspirativna bila su izlaganja gostujućih predavača iz inostranstva kao što su Baybars Altuntas predsednik World Business Angels Investment Forum, Eelko den Breejen rukovodilac za međunarodnu zdravstvenu politiku u kompaniji Roche, Carlos Cruz IKEA Customer Experience Manager, Fredrik Härenstam direktor sektora za tehnologiju i inovacije u kompaniji

Arthur D Little, prof.dr Staniša Raspopović, profesor na ETH Cirih, prof. dr Dragan Đuričin i prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vesna Crnojević- Bengin, prof. dr Sanja Vraneš i mnogi drugi.

Tema od posebnog značaja je svakako bila primena blockchain tehnologije koja transformiše ekonomske i društvene sisteme iz temelja a predstavili su je eksperti iz UNDP, MVP Workshop, Srpske blockchain inicijative, kompanije GameCredits kao i organizatori Blockchain Belgrade konferencije. 

Naročito je bio dinamičan panel o FinTech i budućnosti kripto valuta, na kome su pored AIK banke a.d. učestvovali predstavnici kompanija Oracle, iPay, Lean Pay, ZweBB i Bitkoin asocijacije Srbije.

Učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa predstavnicima rastuće startap zajednice u Srbiji, Impact Hub, Startit, ICT hub, Pirate Art, Health Tech Lab ali i da tokom studijske posete Novom Sadu, obiđu tamošnji Poslovni inkubator koji daje podršku razvoju mladih kompanija i obezbeđuje sve neophodne uslove, konsalting, edukaciju, povezivanje sa investitorima kako bi olakšali početak tehnološkim preduzetnicima. Prilikom posete Novom Sadu je i BioSense Institut otvorio vrata učesnicima prve Nedelje inovacija, koji su imali prilike da od mladih naučnika i rukovodilaca projekata čuju više o procesu razvoja nekih od najuspešnijih inovacija u agrarnoj industriji i dobiju odgovore na brojna pitanja. Među učesnicima ove studijske posete bile su i Dušica Marijanac iz OTP banke koja je naročito bila zainteresovana za praktičnu upotrebu i mogućnost da ove inovativne patente ponudi svojim klijentima koji se bave poljoprivredom kao i Danijela Pejić iz ekonomskog sektora Izraelske ambasade koja je bila impresionirana mogućnostima koje leže u IT tehnologiji u poljoprivredi i sinergiji kojom se postiže značajno podizanje efikasnosti u korišćenju postojećih resursa. Opšti utisak učesnika studijske posete o prvoj Nedelji inovacija koji dele i ostali mnogobrojni učesnici dvodnevne konferencije je da je bio veliki izazov povezati i objediniti sve učesnike startup ekosistema, IT, akademske i naučne zajednice kao i predstavnike privrede, a protekli Innovation week 2018 je pokazao da je to moguće.

Jedan od partnera Nedelje inovacija 2018 je i Poslovni klub Privrednik koji će okupiti učesnike poslednjeg dana ove dinamične nedelje, a domaćin će biti Željko Tomić, direktor kompanije Osa računarski inženjering. Skup i druženje u Klubu Privrednik će biti prilika za predstavnike naučne i akademske zajednice da sumiraju utiske i daju predloge za Nedelju inovacija 2019.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.