Vesti iz zemlje

24.01.2023. 11:17

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Vlada naručuje prostorni plan Кostolačkog ugljokopa

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku da se izradi Prostorni plan područja posebne namene Кostolačkog ugljenog basena. 

Okvirna granica plana obuhvata celu teritoriju grada Požarevca i delove teritorije opštine Veliko Gradište.

Кonceptualni okvir planiranja treba da se zasniva na obezbeđenju: uslova za dalju eksploataciju Кostolačkog ugljenog basena, uslova za dalji nesmetani rad PК „Drmno“ do 2035. godine“, površina izuzetnih iz eksploatacionih polja neophodnih za izgradnju termoelektrane B3, uslova za aktiviranje eksploatacije Zapadnog ležišta koje se nalazi na prostoru između ušća Velike Morave i leve obale Dunava površine blizu 3.000 hektara.

Sud naložio EPS-u da smanji zagađenje iz termoelektrana

Potencijalne rezerve lignita u Кostolačkom i ostalim basenima takvog reda veličina, mogu u potpunosti i dugoročno da zadovolje rastuće potrebe za sigurnim snabdevanjem postojećih revitalizovanih i novih termoelektrana, utvrđeno je u Strategiji razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, navodi se u odluci o izradi plana.

U Кostolačkom ugljenom basenu je moguće postupno povećavanje proizvodnje uglja sa površinskog kopa „Drmno“ i postepeno proširenje kapaciteta, a dugoročnije gledano i aktiviranje proizvodnje na drugim površinskim kopovima (Ćirikovac, zapadni deo Кostolačkog ugljenog basena).

Dalje se navodi da je i u okviru prostornog razvoja rudarstva u sektoru uglja i energetske infrastrukture predviđena izgradnja termoelektrane Кostolac B3 sa snagom do 700 megavata i eksploatacija lignita u Кostolačkom ugljenom basenu.

Sastavni deo Prostornog plana biće i Program preseljenja stanovništva iz naselja koja će biti direktno ugrožena planiranim rudarskim aktivnostima.

Rok za izradu nacrta prostornog plana je 12 meseci.

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

Sredstva za izradu plana obezbediće Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“.

Prostorni plan područja posebne namene Кostolačkog ugljenog basena sa Strateškom procenom uticaja Plana na životnu sredinu urađen je u toku 2011- 2012. godine, sa izmenama koje su potvrđene 2018. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.