Vesti iz zemlje

06.05.2022. 15:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada novac od odlaganja gonjenja ponovo ne daje za pomoć žrtvama

Foto: PxHere

Petu godinu za redom novac prikupljen po osnovu plaćanja oportuniteta (odlaganja krivičnog gonjenja) nisu dodeljena nijednom projektu u vezi sa podrškom žrtvama krivičnih dela i pružanjem besplatnom pravne pomoći, saopštilo je 39 organizacija civilnog društva.

„Od 186 projekata koji su izabrani na javnom pozivu za dodelu sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja u 2022. godini, nijedan nije namenjen pružanju pomoći i podrške žrtvama krivičnih dela niti pružanju besplatne pravne pomoći i podrške“, navodi se u saopštenju.

Kao i prethodnih godina, manje od pet odsto novca će biti dodeljeno projektima udruženja građana.

Preko četiri miliona evra će dobiti državne ustanove u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite za potrebe renoviranja i opremanja, za koje su sredstva trebala biti obezbeđena u budžetu, piše u saopštenju.

Institut odlaganja krivičnog gonjenja je u 2020. godini bio primenjen skoro 11 hiljada puta. 

Krivično gonjenje može da se odloži ako osoba sanira štetu izazvanu izvršenjem nedela, plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, ili obavi određeni društvenokorisni rad.

Advokati: Tarife za besplatnu pravnu pomoć dovode u pitanje delotvornost pomoći

Najviše puta je primenjen u slučajevima sumnje na krivična dela protiv bezbednost javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i imovine, ali i u slučajevima sumnje na krivična dela protiv polne slobode, među kojima i za delo silovanje, nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, a navodi se u saopštenju.

Primenjivano je i za krivična dela protiv braka i porodice, među kojima i za dela nasilje u porodici i nedavanja izdržavanja, kao i u slučajevima sumnje na krivična dela laka telesna povreda, teška telesna povreda, kao i dva puta u slučaju ubistva.

U svim tim postupcima tužilaštva nisu imala obavezu da traže mišljenje žrtve pre nego što su odlučili o primeni ovog instituta, nisu imala obavezu da obaveste žrtvu da su ga primenili, niti su žrtve imale pravo na izjavljivanje prigovora.

„Zbog svega navedenog, poražavajuće je da se sredstva prikupljena primenom ovog instituta ne usmeravaju i na besplatnu pravnu pomoć i na usluge podrške namenjene žrtvama, koje, ni ne znajući, suštinski omogućavaju prikupljanje ovih sredstava. Jer da nema žrtava/oštećenih krivičnim delom, ne bi bilo ni primene instituta odlaganja krivičnog gonjenja“, piše u saopštenju.

Država plaća terapeute za nasilnike, ali ne i Sigurne kuće za žrtve

Među potpisnicima saopštenju su, između ostalih, Autonomni ženski centar, Astra, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i Centar za mame.

Vlada Srbije je u aprilu donela rešenje donela je rešenje o raspodeli 500 miliona dinara koji su prikupljeni po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (plaćanja oportuniteta), o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Najviše, 41,2 miliona dinara dodeljeno je Univerzitetskom kliničkom centru Srbiji za nabavku medicinske opreme.

Novac je dobilo i više domova zdravlja u Srbiji, kao i nekoliko osnovnih i srednjih škola.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.