Vesti iz zemlje

20.06.2023. 09:51

Autor: Čedomir Savković

Vlada organizuje konsultacije za sporni zakon o državnim preduzećima

Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo privrede pozvalo je stručnu javnost, organizacije, kao i druge zainteresovane strane na javne konsultacije o Predlogu zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu države, koji je nedavno povučen.

Uvid u predlog zakona može se izvršiti na internet stranici Ministarstva privrede, a primedbe i sugestije u vezi sa ovim dokumentom podnose se u pisanom obliku, saopštila je Vlada Srbije.

Podsetimo, Vlada je povukla Zakon o upravljanju privrednim društvima koji je predviđao promenu forme više od 20 javnih preduzeća u akcionarska društva.

Vlada Srbije nije dovoljno dobro iskomunicirala sa građanima sada već povučeni predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu države, rekli su prošle nedelje učesnici panela Nove ekonomije, „Da li dobijamo još jedan zakon za stare probleme javnih preduzeća?“.

Prema njihovim rečima, javnosti nisu predstavljena uverljiva obrazloženja za transformacije koje predviđa zakon, iako je rad preduzeća u državnom vlasništvu jedno od najvećih potencijalnih žarišta korupcije.

Specijalni savetnik Fiskalnog saveta Slobodan Minić rekao je da je taj nezavisni državni organ godinama pričao o konkretnim problemima javnih preduzeća, među kojima su način upravljana, nestručni kadrovi koji vode ta preudzeća.

Katarina Đulić, redovni profesor ekonomije na FEFA fakultetu, ocenila je da je u „idealnom svetu javno preduzeće u svojoj suštini preduzeće“, što znači da podleže svim ekonomskim zakonima kao „bilo koje privatno preduzeće“.

Javna preduzeća: Za reformu „žarišta korupcije“ neophodna podrška javnosti

Predloge i sugestije o nopvom zakonu, kako se dodaje, treba dostaviti na adresu: Ministarstvo privrede, Kneza Miloša 20, 11000 Beograd, sa naznakom „Za javne konsultacije Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije“ ili putem elektronske pošte, na imejl adresu: psrs@privreda.gov.rs u periodu od 19. juna do 10. jula ove godine u 10 časova.

Javne konsultacije i prezentacija Predloga zakona, kao i odgovori na sva pristigla pitanja i sugestije zainteresovanih strana biće održani 17. jula, tačno vreme njihovog održavanja biće blagovremeno objavljeno na internet stranici Ministarstva privrede, kao i u sredstvima javnog informisanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.