Vlada osnovala Komisiju za saradnju sa CERN-om

Wikimedia/CERN

Vlada Srbije obrazovala je Кomisiju za saradnju sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja - CERN.

Komisija će imati zadatak da prati aktivnosti i rad u odgovarajućim telima CERN-a, da daje stručna obrazloženja, mišljenja i predloge Vladi od značaja za razvoj nauke, tehnologije i inovacije, piše u odluci Vlade. 

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Кomisije za saradnju sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja - CERN u Ženevi, Švajcarska Кonfederacija

U odluci piše da će predloge, mišljenja i stručna obrazloženja Кomisija upućivati organu državne uprave u čijem delokrugu je pretežni deo poslova za koje je obrazovana, da ih on, ako oceni da je potrebno, kao svoje pripremi za Vladu.

Za predsednika Komisije imenovana je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović, a njenog zamenika državni sektretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović.

Komisija će imate 15 članova i zamenika članova. 

Predsednik i članovi Кomisije nemaju pravo na novčanu naknadu za rad u Кomisiji.

Kako se navodi stručnu i administrativno-tehničku podršku Кomisiji pružaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Кomisija će biti dužna da nadležnom odboru dostavi izveštaj o radu najmanje svakih 60 dana, a Vladi svakih 90 dana.

CERN je naveća laboratorija za istraživanje elementarnih čestica na svetu. Osnovan je 1954. godine i nalazi se u blizini Ženeve. 

Srbija je postala punopravna zemlja članica CERN-a 24. marta 2019. godine. Od 15. marta 2012. bila je pridružena članica.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • zunzara

    Kakve ona veze ima sa CERN-om??? Prenma portalu 021 reč je o "Bivšoj savetnici za investicije gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koja je za samo godinu dana dobila je posao vanrednog profesora na Fakultetu tehničkih nauka, za užu naučnu oblast Poslovno pravo. Doktorat je odbranila na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, na kojoj diplome neretko stiču i funkcioneri iz SNS. Najpoznatiji primer je bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.