Vesti iz zemlje

12.07.2021. 15:53

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada osnovala Savet koji će se baviti radom termoelektrana

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine Između ostalog, Savet će raditi na analizi mogućih mera i akt...

Nova ekonomija

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine. 

Između ostalog, Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije. 

Predsednica Saveta biće ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a zamenica predsednice biće ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. 

Članovi saveta biće i ministar finansija Siniša Mali,  predstavnici Ministarstva privrede, SANU, Ministarstva rada, ali i predstavnici sindikata radnika EPS-a, te sindikalnih organizacija Kostolca i Kolubare. 

Savet će, kako piše u odluci, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke, uputiti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da sprovede postupak izbora dva predstavnika organizacija civilnog društva za članove Saveta.

U 2020. godini, u elektranama u Srbiji je ostvarena ukupna proizvodnja od 35.540 gigavat sati, od čega su termoelektrane na ugalj proizvele 68,6 odsto električne energije, navodi se u izveštaju o radu Agencije za energetiku za 2020. godinu. 

Na drugom mestu su hidroelektrane priključene na prenosni sistem čiji je udeo u proizvodonji  26,5 odsto, dok je udeo termoelektrana-toplana 0,5 odsto.  Vetroelektrane su proizvele 2,5 odsto od ukupno proizvedene električne energije. 

Kako piše u izveštaju, za Srbiju je u ukupnoj primarnoj energiji karakterističan visok udeo uglja, pretežno niskokaloričnog lignita, oko 49 odsto, koji se dominantno koristi za proizvodnju električne energije.

U Srbiji ima sedam termoelektrana, a zajedno sa termoelektranama-toplanama učestvuju sa 57,4 odsto u kapacitetima za proizvodnju električne energije. 

U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim termoelektranama

U maju je objavljeno da je Ministarstvo rudarstva i energetike odlučilo da obustavi izgradnju termoelektrane na ugalj Kolubare B, koja je formalno započeta krajem osamdesetih godina prošlog veka. 

Odluku su pozdravile ekološke organizacije, ali ne i čelni ljudi Elektroprivrede Srbije (EPS), koji tvrde da ona ugrožava stabilnost energetskog sistema države.   

Zbog najave ministarstva energetike održan je i zbor upozorenja rudara Kolubare i Kostolca i zaposlenih u TENT iz straha da će zbog prekida rada termoelektrana na ugalj ostati bez posla.  Mihajlović je tada izjavila da je štrajk rudara Kolubare koji je održan 24. maja Srbiju koštao pola miliona evra.

Ministarka  je poručila i da niko ne radi na zatvaranju elektrana i da niko neće ostati bez posla, ali da moramo da razmislimo da će se neki novi kapaciteti graditi ili ne. 

N.Petaković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.