Vesti iz zemlje

19.12.2015. 01:39

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

VLADA poručila MMF-u: Taksa za RTS 150 dinara, ali za šest meseci možda i više

Vlada Srbije se u okviru aranžmana sa MMF obavezala da u 2016. godini subvencije javnim medijskim servisima – RTS i RTV, umanji sa sadašnjih osam na četiri milijarde dinara. Ostatak novca neophodan za finansiranje ovih medijskih kuća plaćaće korisnici i to, definitivno, 150 dinara.
Međutim, Vlada se u pismu MMF objasnila da će dešavanja sa finansiranjem RTS I RTV analizirati na svakih šest meseci.
„Šestomesečne analize osiguraće da rizik od manjka prihoda ne pada na budžet, već da se izvrše potrebne procene prinosa nove naknade i urade potrebne korekcije“, kaže se u dopisu koji je Vlada, u okviru priprema za današnju sednicu Borda direktora MMF na kojoj se raspravljalo u trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom, uputila u Vašington.
Bord direktora Fonda potvrdio je, inače, sinoć treću reviziju aranžmana sa Srbijom, ali i upozorio da još uvek ima dosta rizika koji bi mogli da ugroze dobre fiskalne rezultate.  
Neke od rizika mogu da spreče vlasti u Beogradu. Pre svega, kaže se u izveštaju MMF koji je objavljen sinoć, a u koji je „Nova ekonomija” imala uvid, kasni se sa dogovorenim strukturnim reformama.
„Ovo se posebno odnosi na restruktuiranje i dobro dimenzioniranje javnog sektora. Pored toga, prisutne su diskusije o velikim infrastrukturnim projektima, ali bez adekvatne kost-benefit analize i procene fisklanih rizika u srednjem roku“, napominje se u dokumentu koji je objavio Bord direktora MMF.
Srbija ostaje, smatraju u Fondu, u riziku i zbog dešavanja u Grčkoj, ali i zbog aktuelne američke monetarne poltike, slabljenja evra i usporavanja za nju važnih tržišta. Tu je i potencijalna opasnost za fiskalnu stabilnost Srbije zbog migrantske krize. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pa bolje da pocnu da zidaju zatvore umesto stadiona. Realno, niko nece imati da plati te svote, tacnije mislim da niko od freelancera nema neku bitnu ustedjevinu, pa ni ja sam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.