Vesti iz zemlje

16.11.2020. 17:12

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada predložila zajam za navodnjavanje od 15 miliona evra

Vlada Srbije predložila je Narodnoj skupštini zakon o zajmu vrednom 15 miliona evra koji namerava da uzme kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Cilj uzimanja zajma koji bi se otplaćivao do 2034. godine je izgradnja infrastruture za navodnja...

Foto: Pixabay

Vlada Srbije predložila je Narodnoj skupštini zakon o zajmu vrednom 15 miliona evra koji namerava da uzme kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Cilj zajma koji bi se otplaćivao do 2034. godine je izgradnja infrastruture za navodnjavanje u opštinama Svilajnac i Negotin.

Zajam će kako se naglašava ubrzati i prelaz ka otvorenim, tržišno orijentisanim privredama i da se promoviše privatna i preduzetnička inicijativa.

Projekat će sprovoditi Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode, uz finansijsku podršku države, opština i u uz učešće Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da Evropska banka za obnovu i razvoj priprema i tehničku pomoć u vidu bespovratnih sredstava, u iznosu od 1.200.000 evra sa ciljem da Srbiji pomogne i u pripremi Strategije za navodnjavanje. 

SRBIJA NAVODNJAVA MANJE OD DVA ODSTO POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

FINANSIJSKI USLOVI ZAJMA

Minimalni iznos za povlačenje zajma je 50.000 evra, minimalni iznos prevremenog plaćanja milion evra i isto toliko je minimalni iznos koji se u okviru povlačenja zajma može otkazati. 

Dodaje se da su datumi za plaćanje kamate 25. april i 25. oktobar svake godine, kao i da je Srbija dužna da zakon otplati u 24 jednake rate. Prvi datum otplate je 25. april 2023. godine, a poslednji 25. oktobar 2034. godine.

Napominje se da je krajnji datum raspoloživosti zajma 22. decembar 2022. godine ili kasniji datum koji banka može po svom nahođenju da odredi i saopšti zajmoprimcu. 

Stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5% na godišnjem nivou.

Zajam kako se napominje podleže varijabilnoj kamatnoj stopi, a zajmoprimac može odabrati i plaćanje po Fiksnoj kamatnoj stopi. 

Mišljenje o projektima koji će se finansirati iz ovog zajma u ime svake opštine u kojoj će se graditi struktura za navodnjavanje izdaje oravna služba određene lokalne samouprave, dok mišljenje u ime korisnika zajma, Republike Srbije daje Ministarstvo pravde.

Svrha projekta je kako se precizira pomoć u izgradnji i rekonstrukciji osnovne infrastrukture za navodnjavanje u Svilajncu i Negotinu i pružanje podrške u sprovođenju projekta i nadzoru građevinskih radova.

Projekat se sastoji iz građevinskih radova, angažovanja konsultanata za njegovo sprovođenje i očekuje se da bude završen poslednjg dana 2022. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.