Vlada Srbije napravila informacioni sistem COVID-19

Foto: Pixabay

Vlada Srbije je radi epidemiološkog nadzora uspostavila Informacioni sistem COVID-19 kao "jedinstveno i centralizovano softversko rešenje", u kojem će se voditi podaci o izlečenima i preminulima, osobama testiranim na koronavirus, kao i o osobama kojima je izrečena mera samoizolacije.

Prema Vladinom zaključku, objavljenom u Službenom glasniku, zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od koronavirusa, instituti i zavodi za javno zdravlje, laboratorije koje vrše testiranje i druge nadležne institucije i organi u obavezi su da u sistemu vode podatke i da ih ažuriraju na dnevnom nivou. 

Podaci se vode na nivou lokalnih samouprava, kao i na republičkom nivou.

Sistem će voditi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a tehničku podršku pružaće Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

"Batut" je u obavezi da dostavlja podatke Ministarstvu zdravlja, radi pripreme izveštaja i objavljivanja "pseudonimizovanih podataka" za javnost, kao i u anonimizovanoj formi Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Institut će dostavljati podatke o datumu, mestu, polu, uzrastu, tipu lečenja i druge statističke podatke.    

U Vladinom zaključku se navodi i da će Institut za javno zdravlje dostavljati podatke iz sistema MUP-u, Vojsci Srbije i drugim nadležnim organima, radi nadzora sprovođenja mera samoizolacije i pojačanog zdravstvenog nadzora.

Organi državne uprave obavezuju se da prilikom objavljivanja podataka u vezi sa epidemijom saopštavaju podatke iz softverskog rešenja.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.