Srbija

05.01.2024. 13:43

Nezavisnost.org

Autor: Čedomir Savković

Vlada Srbije povećala službene dnevnice posle osam godina

Foto: Nova ekonomija

Srbija

05.01.2024. 13:43

Vlada Srbije promeničla je Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika i povećala dnevnicu za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara.

Kako je preneo portal Nezavisnost.org, izmenjena uredba usvojena je 28. decembra prošle godine, a počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku.

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika, u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja.

Inicijativa potekla od sindikata

U inicijativi UGS „Nezavisnost“ ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

„Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika“, izjavila je danas predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić.

Dnevnice smanjene 2015.godine

Kako se podseća, dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada je propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa 2.556 na 150 dinara.

To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima, od tada do danas, iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo „rad na terenu“ i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.

Sloga: Radnici Pošte ostali bez dnevnica uprkos obećanjima rukovodstva

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.