Vlada Srbije usvojila predlog o oporezivanju frilensera

Foto: Ministarstvo finansija

Vlada Srbije usvojila je izmene propisa kojim planira da sprovede oporezivanje frilensera. Odredbe predloženih izmena Zakona o porezu na dohodak građana predviđaju da će radnici na internetu poreske obaveze plaćati na 120 jednakih mesečnih rata, za primanja ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine.

Neoporezivi iznos prihoda biti jednak mesečnom minimalcu od 32.000 dinara, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

Ključnom izmenom utvrđuje se visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem. 

"Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su prihodi ostvareni.

Uvedenim izmenama, po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem, porez se utvrđuje rešenjem poreskog organa ukoliko nije:

  • nastupila zastarelost utvrđivanja poreske obaveze
  • pravosnažno okončan postupak utvrđivanja poreske obaveze
  • pre stupanja na snagu ovog zakona plaćena poreska obaveza.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se precizira utvrđivanje i plaćanje te obaveze za prihode ostvarene u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine, od lica koje prilikom isplate naknade nije bilo obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

Doprinosi se utvrđuju rešenjem poreskog organa i plaćaju saglasno novim odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Izmene zakona tek trebaju da prođu skupštinsku proceduru, a svi detalji usvojenog rešenja biće poznati kada Vlada Srbije ili parlament objave ceo tekst novog propisa.

Udruženje radnika na internetu (URI) prethodno je "kategorički odbilo" predlog Vlade Srbije, koji im je upućeno tokom dana.

Raskol udruženja frilensera oko predloga Vlade Srbije

To udruženje je takođe najavilo da će ponovo održati proteste, koji će, prema prvim podacima, biti organizovani tokom 7. ili 8. aprila.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Kriminalac sa Interneta

    Treba da bojkotujemo ovo zajedno. Ne mogu oni da procesuiraju 50,000 ili 100,000 ljudi. Nisu sposobni ni za mnogo manje.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.