Vesti iz zemlje

24.12.2021. 10:11

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vlada usvojila predlog da se roditeljski dodatak poveća na 300.000 dinara

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se roditeljski dodatak povećava sa dosadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.Dodatak će se isplaćivati jednokratno i ...

Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se roditeljski dodatak povećava sa dosadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.

Dodatak će se isplaćivati jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rođeno 1. januara  2022. godine i kasnije.

Druga nova mera populacione politike je novo pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, navodi se u saopštenju Vlade. 

Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije i/ili je državljanin Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta,  pravo može ostvariti otac deteta.

Premijerka nema šta da obeća roditeljima
Vlada izdvaja 650 miliona za populacionu politiku

Na sednici je usvojen i Zaključak o preporukama visokoškolskim ustanovama u vezi sa studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite.

Vlada je preporučila mere visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Srbija, a koje se odnose na uslove za upis u narednu godinu studija, broj i termine ispitnih rokova, postupak mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.