Vesti iz zemlje

15.12.2020. 16:19

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

„Vlast građanima uskratila prisustvo na javnoj raspravi o Makišu“

Organizacija "Ne davimo Beograd" (NDMBG) upozorila je građane  Beograda da se najveće vodoizvorište Beograda Makiško polje, iza leđa, svesno i bez prisustva javnosti žrtvuje zbog koristi investitora bliskim vlastima. Reakcija j...

Foto: Ne davimo Beograd

Organizacija „Ne davimo Beograd“ (NDMBGD) upozorila je građane da se najveće vodoizvorište prestonice Makiško polje „svesno i bez prisustva javnosti žrtvuje zbog koristi investitora bliskim vlastima“. Reakcija je usledila nakon što je gradska vlast onemogućila građane da učestvuju na javnom uvidu planova o detaljnoj regulaciji tog dela Beograda.

„Na današnjoj javnoj raspravi, gradska vlast je onemogućila javnost da učestvuje i iznese argumente koji upravo govore o tome da se ovim štetnim i protivzakonitim planom dovodi u opasnost pijaća voda svih građana Beograda“, izjavio je Dobrica Veselinović iz „Ne davimo Beograd“.

NDMBGD je inače zajedno sa stručnjacima i organizacijama poput „Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu više puta govorilo protiv urbanizacije Makiškog polja.

Oni smatraju da se zbog „opravdnog rizika od zaraze učesnika“, ne sme odstupiti od zakonom zagarantovanog prava javnosti da učestvuje u donošenju odluka. 

Foto: Ne davimo Beograd

„Upravo se to danas desilo kada je gradska vlast pokušala da tumači situaciju tako da ograniči i onemogući javnost da u javnoj raspravi učestvuje“, navodi se u saopštenju.

„Ne davimo Beograd“ dodaju i da nacrt plana detaljne regulacije dela Makiškog polja i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu, koji su danas bili na javnom uvidu, „žrtvuje budućnost prostora na kojem se nalazi najveće vodoizvorište Beograda“.

„Javnost do sada nije imala ni jednu priliku da od nadležnih institucija čuje argumentaciju opravdanosti kako plana za Makiško polje“, navodi se između ostalog na portalu organizacije RERI.

„Podsetimo i da je sa druge strane reke, vodoizvorište Savski nasip, već dovedeno u opasnost divljom gradnjom i odbijanjem države da ga zaštiti“, naglašavaju u „Ne davimo Beograd“.

RERI takođe smatra da moguća intenzivna izgradnja na Makiškom polju u neposrednoj zoni zaštite vodoizvorišta „predstavlja izrazit ekološki rizik i preti narušavanju javnog zdravlja i kvaliteta života u Beogradu“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.