Vesti iz zemlje

30.04.2018. 08:43

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Voda do njive sistemom kanala

Radovi na dvonamenskom sistemu „Međa“ privedeni su kraju nakon čega će moći da se navodnjava 762 hektara. To je jedan od projekata za koje je novac obezbeđen iz Abu Dabi fonda. Radovi na preostalih deset lokacija bi trebalo da budu gotovi do kraja naredne godine čime bi se omogućilo navodnjavanje novih 50.000 hektara njiva. Šta je potrebno ratarima da koriste vodu iz kanala i zašto je još uvek malo interesovanje da se koristi ova pogodnost kojom se povećavaju prinosi u sušnim godinama za trećinu.

U blizini plovnog Begeja kod sela Novi Itebej u proteklih osam meseci pročišćene su najbitnije trase kanala za navodnjavanje. Ranijih godina je ovde tek nekoliko njiva navodnjavano za proizvodnju šargarepe i peršuna. Poljoprivrednik Tibor Kekenj, smatra da su visoka ulaganja najveća prepreka što mali proizvođači ne koriste „veštačku kišu.

„Ako nema neko 100 jutara zemlje onda ne znam kako će to da isplati. To bi trebalo 12.000 evra pa naviše da se ulaže. I ako neko nema blizu kanala, onda mora da buši bunar i onda tek tako može da navodnjava“, kaže Tibor Kekenj.

Poljoprivrednik Jožef Čordaš smatra da je ovo prilika da se na manjim parcelama promeni setvena struktura i da se više okrenu profitabilnijoj povrtarskoj proizvodnji.

„Oni koji su baš blizu, ko ima njive do kanala, mislim da će da investiraju. Možda čak imaju veće koristi od toga, nego od kukuruza, žita ili suncokreta“, kaže Jožef Čordaš. 

Kada poljoprivrednik obezbedi tehniku, treba da obavesti „Vode Vojvodine“ i dostavi im podatke o parceli. Potom mu se sistemom kanala voda dovodi do njive.

„Mi ćemo upumpati vodu, voda će biti u kanalima i potrebno je da poljoprivrednici koji su tamo prionu na posao i počnu da navodnjavaju. Nećemo učiniti ništa ako taj potencijal ne dovedemo do brazda i ako poljoprivrednike ne stimulišemo da rade na proširenju, odnosno na izgradnji zalivnih sistema, jer samo tom pričom mi ćemo širiti zelenu zonu“, kaže Slavko Vrmdžić, direktor JVP „Vode Vojvodine“. 

Ako samo jedan poljoprivrednik navodnjava, kanal će imati vode isto kao da ga koristi stotinu vlasnika. Zato se ukrupnjavanjem parcela može jeftinije navodnjavati. Uređaji za navodnjavanje koji se kod nas koriste na većim površinama tada naprimer koštaju od 2.500 do 3.500 evra po hektaru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.