Vesti iz zemlje

05.04.2018. 13:59

B92

Autor: Nova Ekonomija

Vučković: Još uvek nemamo primenu principa – jednaka zarada za jednak rad

Potpredsednik Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je ocenio da je reforma zarada u javnom sektoru u Srbiji tek na početku, dok je na snazi prava „šuma“ propisa, „ogroman broj“ koeficijenata i osnovica.

„Još uvek nemamo primenu principa – jednaka zarada za jednak rad. Isto radno mesto se različito plaća u različitim institucijama države, tako da smo na papiru dobro krenuli, ali u praksi izostaje realizacija“, rekao je Vučković agenciji Beta. 

Prema njegovim rečima, iako je Zakon o platama usvojen još 2016. godine, kasne prateći propisi. 

„Nije završen ni katalog, popis radnih mesta, niti su ta radna mesta razvrstana po matrici koeficijenata koji bi odredili kolika je plata“, kazao je Vučković. 

Reforma plata u javnom sektoru, kako je dodao, bitna je da bi država bila efikasnija i državna administracija jeftinija, ali još važnije je da se i time dobije da država i javni sektor budu bolje uređeni i više motivisani. 

„Sve dok jedan pravnik ima platu na jednom mestu, a isti njegov kolega veću platu na drugom mestu, ne možemo da očekujemo da će raditi sa istom posvećenošću, da će raditi na promeni sebe, institucije, da neće biti korupcije“, rekao je Vučković. 

Odlični rezultati u budžetskom smislu

On je ocenio da Srbija ima odlične ekonomske rezultate u budžetskom smislu, budžetski suficit prošle godine i da stvari teku dobro i u ovoj godini. 

„Ali, izgradnja institucija koje treba da pomognu privrednom rastu, tu slabije stojimo, u raznim oblastima nema dovoljnog napretka i to će zapravo biti glavni zadatak Vlade u ovoj i sledećim godinama“, kazao je Vučković. 

On je ocenio da je reforma zarada u javnom sektoru važan segment izgradnje institucija i efikasnije države.   „Penzijski sistem – još uvek su na snazi privremena rešenja. Mi u Fiskalnom savetu smo predlagali da se fiskalni prostor koji postoji iskoristi za vraćanje nekadašnje veze između doprinosa i penzija koje se primaju, ali i dalje nema odgovora“, rekao je Vučković. 

On je rekao da su, u širem smislu, u najboljem slučaju polovično urađeni ostali zadaci druge institucije, pravosuđe, privredni ambijent, manja korupcija, veće ulaganje u infrastrukturu. 

„Nakon sređivanja stanja u državnoj kasi, Srbiji predstoji teži zadatak – reforme u tom institucionalnom smislu“, istakao je Vučković. 

On je ocenio da je Srbija „tu do sada uvek padala na ispitu i neku postignutu stabilnost na kraju žrtvovala, što ne bi smelo ponovo da se desi“. 

„Svi ovi zadaci nisu laki, za sve ovo je potrebno nekoliko godina, ali treba imati u vidu da mi već godinama kasnimo, tako da svi planovi koji postoje, treba da se implementiraju, a sve ono što još nije smišljeno, da se tokom ove godine usvoji“, rekao je Vučković. 

Dodao je da, nažalost, okolnosti „ne idu na ruku“ jer često ti teški zahtevni reformski zadaci padaju u senku političkih događaja što se dešava i ove godine. 

„Ta politička nestabilnost praktično onemogućava neko pametno promišljanje i strateško postupanje u višegodišnjem periodu“, ocenio je Vučković. 

Vučković je bio jedan od predavača na 17. Naučnom skupu na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu „Institucionalne promene kao determinanta privrednog razvoja Republike Srbije“, na kojem će biti podneto 30 referata. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.