Vesti iz zemlje

26.01.2016. 14:12

RTS, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Obračun bolovanja i godišnjih odmora prema osnovnoj plati

U Zakonu o platama u javnom sektoru nije se ni pominjao minimalac kao iznos na koji će se obračunavati umanjenje zarade na bolovanju i godišnjem odmoru.
To je izjavio ministar finansija Dušan Vujović i izrazio uverenje da će biti postignut dogovor sa sindikatima o Nacrtu tog zakona.
„Bolovanja odnosno naknada tokom godišnjih odmora biće jednaka osnovnoj plati, a ne minimalcu. Prosečna plata je nešto što se traži, ali mislim da bi to ugrozilo budžet. Mi se zalažemo za to da ove plate, bolovanja i godišnji odmori budu isti kao u prethodnoj godini“, istakao je Vujović.
Prema njegovim rečima, naknadu za dežurstva će imati oni koji tog meseca rade i dežuraju. 
„Oni koji odlaze na godišnji odmor, dobiće osnovnu platu, ne mogu da dobijaju dežurstva jer taj fond za dežurstva mora da ostane neokrnjen da bi drugi mogli da nastave da rade“, naveo je ministar finansija za RTS. 
Vujović je naglasio da minuli rad nipošto neće biti ukinut. 
„Prvo, prelazak na novu matricu plata će valorizovati kompletan istorijski ostvaren minuli rad. Drugo, u budućnosti će se minuli rad valorizovati u okvirima budžetskih mogućnosti“, rekao je Vujović. 
Kako je najavio, u zakonu će biti i učinka, ali i svih drugih elemenata i ujednačavanja među sektorima. 
Istakao je da je njegov apel da se protegnemo isključivo u okviru gubera i da jedna grupa ljudi ne može sebi da povećava prihode na račun svih osam miliona građana Srbije. 
Kada je reč o navodnim nejasnoćama sa ministarkom za državnu upravu Kori Udovički, Vujović je odgovorio da tu nema nikakvog nerazumevanja. 
„Proces dogovaranja još uvek traje. Mi smo prošle nedelje konstatovali da postoje neki zahtevi koji se ne uklapaju u budžetska ograničenja. Prema tome, ja sam izrazio zabrinutost“, napomenuo je ministar finansija. 
Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je ponudio ostavku ako se ne prihvate ova rešenja, Vujović je ukazao da bi bilo u redu da podnese ostavku ako ne može da očuva budžet. 
„Ja sam rekao da ako ja ne mogu da radim svoj posao, drugim rečima ako mi pojedinačni zahtevi ruše budžet, a to je po Zakonu o ministarstvima moja osnovna nadležnost, onda ja ne mogu da vršim svoju funkciju. Prema tome, bilo bi u redu da podnesem ostavku ako to ne mogu da uradim“, naglasio je Vujović. 
Govoreći o izjavama zaštitnika građana da zakonom nisu obuhvaćeni radnici u javnim preduzećima, Vujović je rekao da po definiciji javnog sektora javna preduzeća i ne ulaze u takvo određenje javnog sektora. 
„To će biti regulisano drugim zakonima i pravilima. Ovim se ne odustaje od upravljanja tom oblašću, samo ona nije predmet ovog zakona“, rekao je ministar finansija.
Odgovarajući na spekulacije medija da je izjavio da „oni kojima se ne dopada ovaj zakon, mogu da idu iz Srbije“, Vujović je naveo da tako nešto nije pominjao.
„Ja sam samo rekao, pogledavši sve zahteve, da time može direktno da se probija budžet, a samim tim i država. Rekao sam da je moja zadatak da čuvam i budžet i državu. Oni koji misle da mogu da ruše državu, mogu to da rade na nekom drugom mestu“, napomenuo je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Država treba da bude servis preduzetnika i građana. A ako država odbija da radi kako treba i primenjuje represiju i progon,onda svi imamo civilizacijsko pravo na građansku neposlusmost.
    Onda treba reći veliko ne i obustaviti sva davanja državi,pa da vidimo odakle će da finansira svoje parazite i da se bahati i rasipnički ponaša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.