Srbija

06.04.2023. 11:41

Politika

Autor: Nova ekonomija

Za besplatnu struju, gas i grejanje prijavilo se 62.000 građana

Foto: Nova ekonomija

Cena struje će rasti

Srbija

06.04.2023. 11:41

Broj energetski ugroženih kupaca, odnosno građana koji imaju pravo na besplatne kilovate strije, kubika gasa ili grejanje preko toplana, u februaru je za oko 6.000 bio veći u odnosu na januar.

Prema podacima Ministarstva energetike u februaru ih je bilo 62.000 umesto 56.500, koliko je ovu subvenciju koristilo početkom 2023. godine, prenela je Politika.

„Tokom marta ministarstvo je uputilo pisma obaveštenja svim predstavnicima i gradonačelnicima lokalnih samouprava o novoj uredbi o energetski zaštićenim kupcima, uz apel da građane informišu o uslovima za sticanje prava i podstiču ih da podnose zahteve pred gradskim, odnosno opštinskim upravama, budući da je za ovu godinu dobijeno znatno više sredstava nego prošle godine“, kažu u Ministarstvu energetike.

U resornom ministarstvu podsećaju da energetski ugroženi kupci imaju pravo na smanjenje računa. Od 1. maja gas poskupljuje za deset, a struja za osam odsto.

Kako se objašnjava, tim kupcima se u skladu sa poskupljenjem povećava i iznos popusta za račun za gas i struju. Tačnije, povećava se procenat popusta na potrošenu struju.

Uredbom je predviđeno da ako se zahtev podnosi zbog materijalnog položaja ili imovinskog stanja domaćinstva u obzir se uzima ukupan mesečni prihod u odnosu na broj članova.

Slaba prijava građana za status energetski ugroženog kupca

Kako se podseća, za jednog člana porodice prihod može da bude do 21,074 dinara, za dva do 33.402, za tri 45.729 i za četiri 58.057 dinara.

U praksi, zaštićena domaćinstva koja imaju račun za struju u iznosu 3.770 dinara mesečno, plaćaće ga 1.721 dinara manje, ili daljinsko grejanje u iznosu koji je upola manji od potrošnje na računu.

Mogućnost dobijanja određenog broja kilovata i kubika gasa imaju i domaćinstva koja su ostvarila pravo na socijalnu pomoć, dečji dodatak ili za tuđu negu i pomoć.

Status energetski ugroženog kupca može da se stekne i na osnovu zdravstvenog stanja, odnosno mogu da ih dobiju ljudi koji koriste medicinski aparat ili uređaj neophodan za održavanje zdravlja.

Energestski ugroženi kupci mogu da se opredele za smanjenje mesečnog računa za struju, prirodni gas ili za toplotnu energiju, odnosno to pravo se odnosi na jedan od tih energenata.

Subvencije za ugrožena domaćinstva, zbog poskupljenja energenata pomaže i Evropska unija.

Zhavaljujući tome tokom 2023. godine biće zaštićena najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine kada je taj broj bio 68.000.

Taj broj, kako je najavljeno, trebalo bi da poraste na 191.000 domaćinstava do 31. decembra 2023. godine.

Koji su kriterijumi za status energetski ugroženog kupca?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.