Srbija

19.11.2016. 09:10

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Za deset godina 50% današnjih zanimanja će nestati

Srbija

19.11.2016. 09:10

Inovacije osvajaju i menjaju industriju, što znači da će verovatno 50% današnjih zanimanja u roku od pet do deset godina nestati.

To je rekao je predsednik UO preduzeća Hidrij Iztok Seljak, navodeći primer automobilske industrije koja se, kako je rekao, pred našim očima pretvara u industriju mobilnosti budućnosti i koju su inovacije u potpunosti pogodile.

Po njegovim rečima, inovacije će pogoditi i sve ostale industrije, a to znači da će verovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od pet do deset godina nestati. 

„I moramo tražiti nova zanimanja“, rekao je Seljak Tanjugu i naglasio da se, uočavajući takav mega izazov, na području našeg regiona sprema projekat Zelena Balkanika, koji podrazumeva elektrifikaciju auto-puta od Ljubljanje preko Zagreba i Beograda do Skoplja, i dalje. 

„To znači elektrifikacija osnovne infrastrukture, deljenje automobila (car sharing), s 50 vozila za početak, a pre svega, električni autobusi, a sve podsticano sopstvenom proizvodnjom u regionu, koja će povezivati naše glavne gradove“, kazao je Seljak na predavanju Digitalna transformacija, održiva mobilnost budućnosti i prilike za region Jugoistočne Evrope, projekat Zelena Balkanika. 

Po njegovim rečima, to bi značilo da se naš region brzo pretvori iz regiona koji danas zaostaje u razvoju, u onaj koji će za 10-15 godina biti jedan od vodećih, ne samo u Evropi nego i na svetskom nivou. 

Seljak je naveo kompaniju Uber kao još jedan primer kompanije koja je upotrebom digitalnih tehnologija i s inovativnim poslovnim modelom ponudila novi kvalitet – mobilnost na novi način. 

„Time Uber preuzima kupce dosadašnjim izvođačima mobilnosti i postavlja ih pred jedan veliki izazov. Pre ili kasnije, biće još kompanija koje će to slediti. A možemo samo zamisliti samostalno vozeća vozila, u kombinaciji s modelom Ubera“, rekao je Seljak, koji je i potpredsednik SAMIT-a 100 biznis-lidera Jugoistočne Evrope. 

„Želim da bude više Ubera iz našeg regiona, a ne iz Amerike, da bude više Tesli, ne iz Amerike, koja je, u stvari, uzela ime iz našeg regiona, nego da to stvaramo mi ovde“, kazao je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.