Vesti iz zemlje

13.06.2022. 14:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Za dodelu hraniteljstva važni motivacija i porodični odnosi

Za mere populacione politike za lokalne samouprave ukupno 400 miliona dinara Foto: Pixabay

Za mere populacione politike za lokalne samouprave ukupno 400 miliona dinara

Da li neko može da postane hranitelj zavisi od stručne ocene opšte podobnosti budućih hranitelja koja obavezno sadrži procenu: znanja o hraniteljstvu i očekivanjima hranitelja, motivacije za hraniteljstvo, sposobnosti prepoznavanja i zadovoljavanja potreba deteta i mlade osobe, podatke o ličnoj istoriji budućih hranitelja, piše u novom Pravilniku o hraniteljstvu, koji je donelo Ministarstvo za brigu o porodici. 

Prema novom Pravilniku, procenjuju se, takođe, porodični odnos u hraniteljskoj porodici i kvalitet partnerske relacije (supružnika) budućih hranitelja, da li je neko od članova porodice imao iskustva i posledice zlostavljanja i asocijalno ponašanje, da li neko od članova porodice boluje od bolesti zavisnosti, zarazne i hronične bolesti.

Takođe, razmatraju se podaci  o stambenim uslovima, higijeni i kvalitetu stanovanja, prostoru namenjenom deci, podaci o zaposlenosti i radnom angažovanju članova porodice, materijalnim uslovima, ličnim i drugim prihodima.

Pravilnikom se propisuju bliži uslovi za zasnivanje hraniteljstva, program pripreme za hraniteljstvo i način vođenja evidencije i dokumentacije o hraniteljstvu.

17 GODINA POSTOJANJA ORGANIZACIJE SOS DEČIJA SELA SRBIJA

Polazeći od individualnih potreba i procene najboljeg interesa deteta, hraniteljstvo se realizuje kao srodničko i nesrodničko, kroz sledeće oblike:

  • standardno hraniteljstvo 
  • hraniteljstvo uz intenzivnu i dodatnu podršku 
  • urgentno hraniteljstvo 
  • povremeno hraniteljstvo

Urgentno hraniteljstvo i obuke

Urgentno hraniteljstvo primenjuje se u hitnim situacijama kada je došlo do napuštanja deteta od strane roditelja ili drugog lica koje se o njima neposredno stara, nasilja u porodici, grubog zanemarivanja ili zlostavljanja i kada su roditelji ili staratelji sprečeni da brinu o detetu i mladoj osobi.

Urgentno hraniteljstvo traje do razrešenja krizne situacije u porodici ili do primene odgovarajuće mere zaštite u skladu sa najboljim interesima deteta i mlade osobe, a najduže 60 dana.

Nakon isteka roka od 60 dana od dana zasnivanja, urgentno hraniteljstvo se može nastaviti kao standardno hraniteljstvo ili hraniteljstvo uz intenzivnu ili dodatnu podršku, ako je to u skladu sa potrebama i najboljim interesom deteta i mlade osobe na hraniteljstvu.

Hranitelji u čije porodice se urgentno smeštaju deca i mlade osobe, osim opšte podobnosti za hraniteljstvo su, po pravilu, sa iskustvom hranitelja i završenim akreditovanim programom obuke za urgentno hraniteljstvo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.