Vesti iz zemlje

15.12.2023. 14:25

Atlantic Štark

Autor: Nova ekonomija

Za novu fabriku Smokija 50 miliona evra

INTERVJU: Marko Abramović, Glavni direktor Atlantic Štark

Foto: Atlantic Grupa

Atlantic Štark  i nemačka razvojna finansijska institucija DEG (Deutsche Entwicklungs Gesellschaft), potpisali su kreditni aranžman od 20 miliona evra, koji je deo  investicionog ciklusa od preko 100 miliona evra, koji Atlantic Grupa planira kroz naredne tri godine u Srbiji. Ovaj investicioni ciklus već je počeo i dosad je realizovano preko 15 miliona evra ulaganja

 

NE logo za pitanje u intervjuu Kredit od 20 miliona evra najavljen je za modernizaciju, ali je vaša kompanija najavila i nove proizvodne pogone. Razvoj kojih brendova će biti prioritet?

Investicioni proces u Atlantic Štarku već je počeo, a odnosi se na proširenje i modernizaciju postojećih te uvođenje novih proizvodnih linija kroz čitav asortiman, od čokolade kao najveće slatke kategorije, do keksa, a onda i slanih grickalica, koje predvodi Smoki kao sinonim za kategoriju flipsa. Ulaganja su i deo redovnog cikličnog razvoja poslovanja, ali su podstaknuta značajnim rastom prodaje jednako kao i izvoza, a prate naše razvojne planove i ambicije.

Naravno, deo priče su i inovacije u asortimanu, odnosno novi proizvodi. Najznačajniji deo ukupne investicije u Štark od preko 50 miliona evra je planirana nova fabrika Smokija, koji je regionalni šampion.

NE logo za pitanje u intervjuu  Kakva je računica iza otvaranja nove fabrike Smokija, odnosno da li to znači da se razmišlja o širenju izvoznih kapaciteta?

Malo je poznato da je Štarkov asortiman poslednjih godina u gostima ostvarivao jednako dobre rezultate kao kod kuće, da se izrazim fudbalskim rečnikom. Izvoz proizvoda kontinuirano raste i naši planovi u ovom smeru su vrlo ambiciozni. Austrijsko tržište, na primer, gde smo deo redovne police, ne samo etno kanala, pokazuje da se odličan proizvod prepoznaje svugde. Uz dobru podršku na terenu, kakvu mi imamo kroz sopstveni distributivni sistem Atlantic Grupe na tom tržištu, rezultati ne izostaju.

Upravo zbog takvih rezultata i ambicija neminovno je i ulaganje u proizvodne i logističke kapacitete, što je deo ove integralne priče o investiranju u Atlantic Štark, u srpsko tržište, u regionalno poslovanje i širenje potrošačke baze van regionalnog bazena.

NE logo za pitanje u intervjuu Najavili ste i regionalni centar za proizvodnju i razvoj kafe? Čime će se konkretno baviti buduća podružnica i koliko ljudi će zapošljavati?

Atlantic Grupa je najveći regionalni proizvođač kafe, s fabrikama od Slovenije, preko BiH, Srbije do Makedonije i tu poziciju nameravamo da razvijamo i jačamo. Na tom tragu planirana je i akvizicija Strauss Adriatica, odnosno ulaganje u vrednosti od preko 45 miliona evra, a čijom bi realizacijom počelo formiranje regionalnog razvojnog centra za kafu upravo u Srbiji, odnosno Beogradu.

Ova je akvizicija podleže odobrenju Komisije za zaštitu tržišne utakmice, a taj postupak je još u toku. Verujemo da bi spajanjem dve kompanije nastale brojne sinergije, od izvanrednih proizvodnih kapaciteta, vodeće ekspertize u regiji, bogate perspektive inovacija, a ove sinergije bi u konačnici osetili i naši potrošači.

Smoki i Najlepše želje prednjače u rastu Atlantic grupe

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sve neke čudne izjave.Izgleda da je plan da se sva proizvodnja izmesti van Beograda i da se lokacija Štark u Kumodraškoj ,pretvori u plac za stanogradnju.Proizvodnja cokolade je već izmeštene u neku selendru u Vojvodini. A šta reći za promene recepture Smokjja i grisina? ? Dakle, čudna situacija!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.