Vesti iz zemlje

28.06.2023. 10:15

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Za „pametni početak“ inovativnih preduzeća 132 miliona dinara

Foto: Pixabay

Fond za inovacionu delatnost je u okviru programa Smart Start odobrio 132 miliona dinara u bespovratnim sredstvima za finansiranje 31 inovativnog projekta, od kojih se u narednom periodu očekuje razvoj prvog prototipa, navodi se u saopštenju.

Na poziv Fonda prijavilo se ukupno 111 timova i mikro preduzeća. Izabranim projektima ocenjivala se inovativnost, potencijal za komercijalizaciju i društveni doprinos.

„Pametni početak fokusiran je na podsticanje preduzetništva i inovacija u različitim sektorima, a učesnicima u programu na raspolaganju su finansijska i mentorska podrška. Mladim timovima je na raspolaganju 4,2 miliona dinara po pojedinačnom projektu. Sa 90 odsto učešća od strane Fonda u okviru ovog programa olakšava se sprovođenje prve faze istraživanja tržišta, razvoja minimalno održivog proizvoda ili usluge, uspostavljanja poslovnog modela i početak pripreme za sledeću fazu prikupljanja novca“, saopštio je Fond.

Podržani projekti obuhvataju različite oblasti, uključujući IKT, mašinstvo, energetiku i prirodne nauke, a najveći broj timova je iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Novac za realizaciju programa Pametni početak obezbeđen je iz državnog budžeta sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, piše u saopštenju Fonda za inovacionu delatnost.

Inovativni projekti koji su odobreni za finansiranje u okviru programa „Pametni početak“, (vrednost projekta oko četiri miliona dinara):

„Green Cell“ iz Novog Sada (zelena tehnologija) nudi rešenje za pretvaranje biootpada u visokokvalitetno đubrivo i stočnu hranu (zatvoreni sistem, koji kontroliše softver i veštačka inteligencija).

Bohemian Pulp tim iz Novog Sada (gejming industrija) razvija narativnu avanturističku igricu u prvom licu smeštenu u svet fantazije sa foto-realističnom grafikom i organskom mehanikom igranja u stilu RPG-a.

ARTeam iz Beograda razvija AR uslugu zasnovanu na web-u koja je lako dostupna širom sveta zahvaljujući korišenju geolokacija.

Sourta Ferta tim iz Beograda razvija alat namenjen turističkim agencijama koji će im omogućiti da efikasno upravljaju grupama bez obzira na njihovu veličinu, od trenutka kada se pojedinci prijave za putovanje.

HEMP tim razvija proizvodni proces nulte serije – prototipa i ispitivanje fizičko-hemijskih svojstava energetskih ekoloških peleta od biomase industrijske konoplje.

V3 Robotics tim razvija robota koji koristeći veštačku inteligenciju obrezuje useve tako da doprinosi povećanju prinosa i zdravlju biljaka.

Privacy Champion je usluga koja omogućava kompanijama da efikasno upravljaju zahtevima za saglasnost i privatnost.

Savema razvija biorazgradivo, ekološki prihvatljivo rešenje za brzo, bezbedno i efikasno gašenje požara litijum-jonskih baterija.

RealEye Digital razvija 3D i AR web aplikaciju za prikaz menija koja klijentima pruža impresivno i interaktivno iskustvo.

Mikrobiznis CNC sistemi rade na nadogradnji i automatizaciji ručne CNC mašine za sečenje zakrivljenog kamena dijamantskom žicom.

MTB tim razvija proces proizvodnje sinterovog filtera od sintetičkog zeolita za prečišćavanje vode.

ESWH tim razvija visoko efikasan električni akumulacioni bojler sa jedinstvenom toplotnom izolacijom.

Fibero Plus tim razvija dijetalna vlakna iz tritikalea kao dodatak ishrani u prevenciji dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, moždanog udara i raka.

Composmartech tim razvija uređaj za kompostiranje organskog otpada, koji se može koristiti za đubrenje useva i biljaka.

DiagnosticON tim razvija rešenje za predviđanje rizika zasnovano na veštačkoj inteligenciji koji će precizno otkriti ozbiljne komplikacije koje se javljaju u roku od 30 dana nakon otpusta iz bolnice posle akutnog infarkta miokarda.

LawMind AI tim razvija AI platformu za efikasno pravno istraživanje, preporuku pravnog saveta, pametno generisanje i rezime dokumenata, kao i pravnu analitiku u cilju povećanja produktivnosti, automatizacije procesa i uštede vremena.

Eat Me App tim razvija mobilnu aplikaciju koja pomaže korisnicima i supermarketima da smanje rasipanje hrane kreiranjem tržišta za neprodatu hranu po sniženim cenama, kroz tehnologiju vođenu veštačkom inteligencijom.

LegalSafe Saas olakšava i digitalizuje pravne i administrativne procese omogućavajući svima da pronađu, automatski popune, pošalju i prate verifikovana dokumenta kako bi završili sve administrativne i pravne procedure.

Deep-Tech Solutions tim razvija ViSav – sistem za praćenje stanja vinograda i davanje saveta vinogradarima i agronomima za postizanje optimalnog kvaliteta i kvantiteta roda grožđa.

Vinaver Medical tim razvija rešenje za karakterizaciju ljudskog tkiva putem medicinskog spektralnog CT-a koristeći duboko učenje.

Ovio Care tim razvija onlajn platformu za pružanje usluga druženja socijalno izolovanih starijih osoba sa sertifikovanim i obučenim partnerima.

Munzesky Studio razvija avanturističku igricu vođenu naracijom, kombinujući 3D okruženja sa 2D likovima na video snimcima sa natpisima živih glumaca.

Shosha Games tim razvija rešenje koje bi igrice koje su tradicionalno namenjene iskusnim gejmerima učinili dostupnijim povremenim igračima.

ByTech doo razvija personalizovanu mobilnu aplikaciju za osobe sa problemima sa spavanjem koja im omogućava da se opuste i smanje stres, brže zaspu i kvalitetnije spavaju i osećaju se odmornije sledećeg dana.

Equilibrium AI tim razvija AI platformu za optimizaciju ključnog procesa generisanja profita u upravljanju lancem snadbevanja: planiranje prodaje i poslovanja (S&OP).

Mine Management Studio tim razvija platformu za upravljanje podacima i naprednu analitiku za digitalizaciju rudarskih operacija.

HyperTech razvija digitalnu platformu koja će automatizovati i digitalizovati procese i procedure potrebne za poštovanje propisa u vezi sa bezbednosti i zdravlja na radu.

a-Company tim razvija softver, zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji će izvođačima pružiti mogućnost da zamene muzičku pratnju u realnom vremenu.

Healthy hive healthy honey tim razvija uređaj za uklanjanje parazita varoe kod pčela.

HISC AI tim razvija rešenje zasnovano na ML-u za predviđanje i održavanje pumpi visokog rizika u elektranama na ugalj.

WiFeed tim razvija pametnu hranilicu za kućne ljubimce koja pomaže vlasnicima u zdravom hranjenju svojih ljubimaca.

 

Fond za inovacionu delatnost objavio novi konkurs vredan 26 miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.