Vesti iz zemlje

23.01.2024. 13:19

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Za razvoj turizma i 105 miliona dinara u subvencijama

Nova ekonomija

Ministarstvo turizma i omladine raspisuje javni konkurs za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2024. godini za preduzeća i institucije čiji je osnivač država, u iznosu od 105 miliona dinara, kažu u Ministarstvu turizma i omladine za Novu ekonomiju.

Iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi do pet miliona dinara, a rok za prijavu traje do 30. septembra ove godine.

U konkursu se navodi da pravo na korišćenje bespovratnih sredstava, odnosno subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama imaju: destinacijske menadžment organizacije, preduzeća  odnosno druge organizacije i institucije čiji je osnivač Vlada ili lokalna samouprava, a koje nisu indirektni korisnici budžeta.

Takođe, pravo učešća imaju i firme u  većinskom vlasništvu države i preduzeća koja upravljaju turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture.

Subvencije i transferi namenjeni za razvoj turizma mogu se koristiti, kako se navodi u konkursu za: izradu planske i projektne dokumentacije, uređenje građevinskog zemljišta i izgradnju ili unapređenje postojeće komunalne infrastrukture, uređenje javnih površina.

Bespovratna sredstva mogu se koristiti i za izgradnju ili uređenje hidrotehničkih objekata u cilju razvoja nautičkog turizma, uređivanje zemljišta namenjenog opštoj rekreaciji i nabavka prateće opreme, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje turističke infrastrukture i objekata od posebnog značaja za funkcionisanje i razvoj turizma.

Učešće sredstava ministarstva u finansiranju navedenih projekata može biti do 100 odsto ukupne vrednosti tog projekta, navodi se u konkursu.

Prethodno je Ministarstvo turizma i omladine raspisalo i konkurs za podsticanje kvaliteta turističke ponude, putem kog će zainteresovani ugostitelji moći da dobiju kredite sa kamatnom stopom od jedan odsto i rok otplate do šest godina.

Država daje povoljne kredite za podsticanje turističke ponude

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Iam kucu u Velikoj Plani koja bi mogla da se adaptira I da SE korisri kao restoran. To je u uzem centrum grad. Kome da SE obratim za pomoci oko subvencija za adaptaciju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.