Srbija

07.06.2016. 12:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Za socijalni program se izjasnilo samo 100 radnika JP Resavica

Srbija

07.06.2016. 12:02

Predsednik Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica Nebojša Milenković izjavio je danas Tanjugu da se za socijalni program izjasnilo samo 100 radnika od oko 4.000 zaposlenih u devet rudnika.

Izjašnjavanje za odlazak iz ovog preduzeća, po osnovi socijalnog programa, počelo je 24. maja i trajalo zaključno sa jučerašnjim danom, 6. junom.

Milenković to objašnjava, „isuviše malom ponudom od 200 evra po godini staža za ovako težak rad rudara“.

„Ljudi očekuju više, a mi u sindikatu očekujemo razgovor na ovu temu sa nadležnim ministarstvima“, rekao je Milenković.

Uz 200 evra po godini staža zaposlenima u JP PEU je ponuđena i alternativa, trećina prosečne plate zaposlenog pomnožena sa godinama staža, najviše do 8.000 evra, i šest prosečnih plata u Srbiji uz uslov da radnik ima 15 godina staža.

Milenković je potsetio da je Sindikat radnika JP PEU na sednici 24. maja odbacio ponudu od 200 evra po godini staža za odlazak viška zaposlenih „jer je to malo za rudare“.

„Nije prihvatljivo za ljude koji rade najteži posao na svetu, da dobiju 200 evra po godini staža, po osnovu socijalnog programna za rešavanje viška zaposlenih“, rekao je Milenković i istakao da je to razlog slabom odzivu radnika na izjašnjavanje.

„Sindikat je 24. maja doneo odluku da se ne slaže sa ponuđenim načninom rešavanja viška zaposlenih u JP PEU Resavici i da nije prihvatljivo da visina socijalnog programa bude 200 evra po godini staža, koliko je ponuđeno“, rekao je Milenković.

„Mi tražimo da se hitno krene u pregovore oko aneksa člana Kolektivnog ugovora kojim bi nam bilo garantovano da pregovaramo o uslovima i kriterijumima o visini naknade iz socijalnog programa za rešavanje viška zaposlenih u JP PEU“, rekao je Milenković.

On je dodao da je Sindikat zaključio i da se socijalni program ne može sprovoditi, dok se ne reše obaveze prema zaposlenima, među kojima je i povezivanje staža za 19 meseci 2011. i 2012. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.