Vesti iz zemlje

27.03.2024. 09:49

Autor: Katarina Pantelić

Za svinje eutanazirane zbog Afričke kuge isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

svinja Izvor: Pixabay

svinja

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara. Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku 2023. godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

„Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja“, navela je Uprava za veterinu u odgovoru Novoj ekonomiji.

U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje.

Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine Afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

„Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo“, navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu.

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji.

Krajem godine, prema izveštajima iz sistema tržišnih informacija o poljoprivredi, registrovana bolest uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase
do 15 kilograma tokom septembra, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Naime, iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 stepena Celzijusa mogu biti znaci da je životinja zaražena.

Takođe, kao simptomi AKS se navode i krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Kako je navela Uprava, svinje ne treba hraniti pomijama, treba izbegavati pašno držanje svinja i sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama.

Takođe, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, a prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje je obavezna nadležnom vetrinaru.

Jedna od preporuka koju je Uprava navela,u cilju sprečavanja bolesti životinja je i postavljanje dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Afrička kuga uticala na slabu ponudu prasadi do 15 kilograma

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.