Vesti iz zemlje

26.01.2020. 20:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Za toplovod kineski kredit od 165 miliona evra

Za izgradnju toplovoda od Termoelektrane Nikole Tesle u Obrenovcu do toplane u Novom Beogradu Vlada Srbije planira da se zaduži skoro 165 miliona evra kod kineske Export-Import banke, a izvođač radova biće takođe kineska kompanija Power Construction Corporation of China.

Kako je predviđeno predlogom zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu koji je usvojila Vlada Srbije prošle nedelje, rok dospeća kredita je 15 godina uključujući i period počeka od tri godine.  Zakon još treba takođe da bude usvojen u Skupštini Srbije.

Godišnja kamatna stopa je varijabilna 6M Euribor + fiksna marža od 2,7%. Provizija na nepovučeni deo kredita je 0,5% godišnje na neiskorišćena kreditna sredstva. 

Troškovi obrade kredita iznose 0,5% od ukupnog iznosa kredita, što iznosi 823.429 evra, koja se Banci plaća jednokratno, u roku od 90 dana od datuma stupanja na snagu sporazuma o zajmu. 

Udeo kineskih usluga kao što su kineska kineska oprema, materijali, tehnologija, kao i usluge rada, menadžment, projektovanje, revizija, konsultacije itd. vođenih u okviru projekta, u ukupnom iznosu ugovora ne sme biti manji od petnaest procenata (15%), precizirano je ugovorom.

Vlasnik /naručilac projekta je javno komunalno preduzeće „Beogradske elektraneˮ i/ili grad Beograd, na koje će Republika Srbija u kasnijoj fazi postupka, posebnim ugovorom preneti odobrena sredstva na korišćenje i precizirati podelu prava i obaveza između svih učesnika u projektu izgradnje toplovoda, navodi se u obrazloženju predloga zakona.

Navodi se i da je zakonom o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu planirano zaduživanje kod kineskih banaka radi finansiranja 85 odsto vrednosti ovog projekta, dok će preostalih 15 odsto obezbediti srpska strana.

Realizacija projekta izgradnje toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu do toplane u Novom Beogradu, dogovorena je na osnovu Memoranduma o razumevanju koji su potpisali Ministarstvo rudarstva i energetike, grad Beograd, JKP Beogradske elektrane i Power Construction Corporation of China 7. juna 2017. godine. 

Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine potpisan je u Pekingu, 20. avgusta 2009. godine. 

Cilj ovog sporazuma je, kako piše,  „unapređenje saradnje između dve zemlje, na osnovu potpisanih ugovora sa kineskim kompanijama, kao izvođačima radova, u projektima važnih infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji koji se kreditno finansiraju, posredstvom kineske Export-Import banke kao ovlašćene državne institucije.

PROČITAJTE JOŠ: U BANATU I FABRIKA GUMA I FABRIKA SIROVINA ZA GUME

VLADA SRBIJE I POWER CHINA DOGOVARAJU PROJEKTOVANJE METROA U BEOGRADU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.