Ilustracija Foto: Pexels

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine

Za uspostavljanje evropskih standarda u sektoru voda treba nam pet milijardi evra

Ilustracija Foto: Pexels
Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan ponovio je da je za uspostavljanje evropskih standarda u sektoru voda Srbiji neophodno ulaganje od oko pet milijardi evra i istakao da je ministarstvo spremno za otvaranje investicionog ciklusa radi rešavanja problema prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom.

"Nemam nikakve dileme da će se rešavanjem pitanja prerade komunalnih voda i komunalnog otpada značajno poboljšati stanje životne sredine u Srbiji, jer se time posredno utiče i na bolji kvalitet hrane, na bolje zdravlje građana. Ministarstvo je u potpunosti spremno da krene u njihovo rešavanje i mi smo potpuno posvećeni tom cilju", kazao je Trivan na sastanku sa delegacijom Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) koju je predvodio Vitomir Miles Raguž.

Sastanku su prisustvovali direktor Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predstavnici Ministarstva finansija Vlade Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Na sastanku je razmatrana mogućnost finansiranja programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a u skladu sa kriterijumima CEB-a.

Trivan je ukazao da se zaštita životne sredine sprovodi na osnovu projekata, a osnovni preduslov njihove realizacije je izrada projektno-tehničke dokumentacije, što zahteva jačanje kapaciteta ministarstva.

Najavio je da će, uz neophodnu finansijsku podršku, ministarstvo u narednoj godini početi izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Predstavnik CEB-a Vitomir Miles Raguž izrazio je spremnost CEB-a da pomogne Srbiji u realizaciji programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ističući da je to ne samo ekološko, već i društveno pitanje značajno za Srbiju i region.

Na sastanku su predstavljeni zakonodavni okvir, strateški planovi Srbije u oblasti u oblasti prerade otpadnih voda, i zadaci u okviru procesa pridruživanja EU i otvaranja Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara