Zakon ima razumevanja za roditelje, ali ni zaposleni ni poslodavci to ne koriste

Pixabay

Ni zaposleni ni poslodavci u Srbiji nisu dovoljno informisani o zakonskim mogućnostima za uskađivanje rada i roditeljstva, rečeno je danas na predstavljanju priručnika koje je izdala Fondacija Ana i Vlade Divac u okvitu projekta „JEDNAKI - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiji u populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ocenila je da samo zaposleni kojem poslodavac pruži podršku može biti kvalitetan u poslu. 

Prema istraživanjima koje je sprovelo ministarstvo, poslodavci imaju nejveći problem zbog bolovanja zbog čega je teško planirati proces proizvodnje.

Predstavljanje priručnka o usklađivanju radnog i porodičnog života

Zaposlenima je fiksno radno vreme prepreka da planiraju dinamičan porodični život,  a nisu znali da imaju mogućnost rada od kuće ili varijabilnog radnog vremena, kazala je ministarska.

Očevi su kod nas pomagači, a nikako glavne zvezde što im svakako odgovara

Autor priručnika za zaposlene i poslodavce o usklađivanju radnog i porodičnog života, profesor Bojan Urdarević, ocenio je da se rad preselio u domove i da se sad „svako snalazi kako ume“.

Prema njegovim rečima, poslodavci imaju specifičnu ulogu jer su oni upravo ti koji najbolje poznaju zaposlene.

"Zadovoljni zaposleni su motivisaniji da izvršavaju svoje zadatke, a nije veliki napor poslodavca da izađe u susret nekim obavezama zaposlenih roditelja. Ne morate jutarnji kolegijum u vreme kad se deca vode u vrtić. Mogu se uvesti u internim aktima nagrade za polazak u školu, rođenje deteta“, predložio je Urdarević, inače profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. 

Direktorka Instituta za mentalno zdravlje: Roditelji se rasplaču kad ih pitam kako ste

Odgovornost je i na društvo koje mora da promeni tradicionalne obrasce ponašanja koji prave tradicionalnu podelu na majku i oca. 

„Te odredbe se u evropskom zakonima brišu i koristi se generički izraz roditelji,  govori se o pravima roditelja. Očevi su kod nas pomagači, a nikako glavne zvezde što im svakako odgovara, inače bi se bunili“, rekao je profesor i istakao da će naše pravo morati da se uskladi u tom segmentu porodiljskog odsustva. 

Mogućnost uvođenja kliznog radnog vremena je predviđena zakonom iz 2014. ali to u praksi nije preterano zaživelo, kaže on. U situaciji pandemije, klizno radno vreme je način da se organizacija rada drugačije uradi a da se istovremeno pomogne roditeljima.

Ne možete samo da tražite od zaposlenih, morate nešto i da date

Nataša Pešić, rukovodilac HR poslova u VIP mobile govorila je o iskustvu ove kompanije koja je prepoznata kao family friendly kompanija.

"Kad smo krenuli, nije bilo lako. Morate da dokažete poslodacu koji je benefit za njega. Zapsolenima smo govorili šta su njihova prava, a ne samo obaveze. Menadžerima smo govorili da ne možete samo da tražite, morate nešto i da date".

Kao jednu pogodnost za zaposlene, navela je vrtić u kompaniji. Pogodnost je i klizno radno vreme i mogućnost da se dogovorite sa menadžerom da izađete i obavite privatne obaveze.

„Mi zasad imamo samo dve tate koje su bile na nezi deteta, ali podstičemo ih da pomažu mamama jer to je teret zajednički", rekla je Pešić. 

U pandemiji, zaposlenima VIP mobile je omogućeno da usklade posao i privatne obaveze kod kuće tako što je jedini zahev da se isporuče poslovni rezultati, a ne kada i odakle zaposleni radi.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, navela je da nove generacije puno više pažnje obraćanju na balans privatnog i poslovnog života, društvenu odgovornost kompanije nego na finansijku ponudu.

Prema njenim rečima, mnogo je različitih istazivanja o tome kako je Covid-19 uticao na zdravlje i privredu, ali nemamo informacije o rasporedu obaveza kad je reč o brizi o deci i kućnim obavezama. 

Ali, ono što čujemo sa strane, i dalje je najveći deo obaveza na ženama, kazala je Košel.

Priručnici o usklađivanju radnog i porodičnog života zaposlenih objavljeni su u okviru projekta „JEDNAKI - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“ u organizaciji Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara