Vesti iz zemlje

27.02.2019. 11:41

N1 Beograd

Autor: Sergej Trifunović pisao Aleksandru Vučiću

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu opet štrajkuju

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštili su da su od danas ponovo stupili u štrajk u svim organizacionim jedinicama u Srbiji.
Kako je saopšteno, na sastanku Štrajkačkog odbora u utorak, 26. februara, konstatovano je da RGZ i Vlada Srbije nisu ispunili obaveze koje su predviđene Sporazumom kojim je okončan prethodni štrajk.
„Smanjenje primanja jednom broju zaposlenih u januarskoj plati kao i neispunjavanje obaveze pokretanja nadzora nad radom rukovodstva RGZ od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavlja direktno kršenje Sporazuma. Pored toga nije formiran Odbor za praćenje primene i sprovođenja Sporazuma što je dovelo do pogrešnih tumačenja i umanjenja primanja zaposlenih“, navodi se u saopštenju.
Stoga, dodaje se, sindikati od rukovodstva RGZ i predstavnika Vlade Srbije zahtevaju da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom Sporazumu sa Vladom od 21. januara.
Sindikati zahtevaju i da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, „koja su dovela do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja“.
„Sindikati zahtevaju hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ, utvrđivanje konkretne odgovornosti zbog nepoštovanja potpisanih Sporazuma i smenu ili ostavke odgovornih lica“, piše u saopštenju.
Od Rukovodstva RGZ se zahteva i javno objavljivanje informacije o statusu i poziciji GEOSRBIJA u okviru RGZ-a, broju angažovanih lica i njihovoj kadrovskoj strukturi.
Predstavnici štrajkača rekli su za N1 da su rukovodioci Službi za katastar nepokretnosti i Odeljenja vodova obavešteni od nadređenih da su, ukoliko ne mogu da organizuju normalan proces rada, dužni da dostave spisak Sektoru za strateški razvoj o licima angažovanim na ugovor o privremenim i povremenim poslovima i na određeno vreme, kako bi im bio raskinut radni odnos jer u vreme štrajka nisu u mogućnosti da obavljaju poslove zbog kojih su angažovani.
Podsetimo, prethodni štrajk je započet 6. decembara 2018. godine, a okončan 21. januara kada je sa Ministarstvom za rad dogovoreno da se u narednih godinu dana isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika zbog čega su plate u 2018. godini smanjene 35 odsto.
RGZ: Ne dozvoljavaju građanima da uđu
Republički geodetski zavod je saopštio da su, bez ikakvog razloga, „politički instruisani sindikati pozvali zaposlene da uđu u štrajk na zakonom nepropisan način, iako su Vlada Srbije i rukovodrstvo RGZ ispunili sve zahteve definisane Sporazumom o prekidu štrajka od 21. januara 2019“.
„U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenata. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni Info Centra RGZ su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.