Vesti iz zemlje

05.02.2016. 16:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zarada evropskih kompanija nadmašila njihovu prodaju

Sezona zarada kompanija u Evropi je do sada bila dobra sa 64% zarada koje su nadmašile prodaju, što je mnogo bolje nego kod 500 najboljih američkih kompanija (S&P 500) među kojima je samo 46% nadmašilo prodaju.
Nažalost dobar učinak evropskih kompanija je nestao u metežu u toku prvih pet nedelja ove godine. Međutim pozitivnije gledamo na evropske akcije/kompanije u odnosu na kompanije iz SAD, navodi u komentaru rukovodilac strategije na tržištu kapitala u Sakso banci (Saxo Bank) Piter Garnri (Peter Garnry).  

Pre početka sezone zarada prognoziran je pad rasta u Americi i pozitivan rast u Evropi. 
„Moja stav je takav da monetarni put sa obe strane Atlantika, uz dodatni fiskalni stimulans u Evropi, treba da dodaju evropskim deonicama mnogo bolji učinak nasuprot američkim“, ističe Garnri. 

Iako je dobit u Evropi rasla u četvrtom kvartalu, postoji utisak da prihodi opadaju. Prihodi, ako se izuzmu robe i energija u stvari rastu ali ne intenzitetom kojim smo se nadali s obzirom na ekonomsku ekspanziju i nižu vrednost evra. Kako će se bazni efekti nižih cena roba smanjivati, rast prihoda u odnosu na prošlu godinu će se pojavljivati tokom narednih kvartala. 
„Očekujemo da će marže porasti u sektoru koji ne uključuje robe zbog nižih cena roba i prekomernog kapaciteta radne snage. U SAD će marže i prihodi nastaviti da budu pod pritiskom usled jačeg američkog dolara i efekta prelivanja kapitalnih troškova iz nižih cena energije i materijala“, smatra stručnjak Sakso banke. 

U pogledu sektora i zemalja od kojih se očekuje da će se dobro pokazati na frontu zarada, za sada brojke pokazuju da deonice iz potrošačkog i iz zdravstvenog sektora predstavljaju sektore sa najboljim učinkom, dok se finansijski i energetski sektor nalaze pod velikim pritiskom. Očekuje se da se ovaj trend nastavi i u prvom i drugom kvartalu. Deonice iz Velike Britanije i Švajcarske su najbolje prošle zbog njihove odbrambene prirode prema ostalim evropskim tržištima kapitala. 

„Očekujem da će zarade u Evropi koje napreduju biti zadržane sirovinama, energetskim i finansijskim sektorom. Potrošački sektor će nastaviti da posluje dobro. Slabljenje evra bi trebalo da doprinese rastu prihoda u narednim kvartalima i takođe očekujemo da se marže neznatno povećaju dok omeđavanje rizika sa robama nestaje smanjujući ulazne troškove evropskih kompanija“, zaključio je Piter Garnri.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.