Vesti iz zemlje

25.12.2013. 10:20

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Zašto je zamrlo tržište nekretnina?

Iako kamatne stope za stambene kredite nikada nisu bile povoljnije, sve je manje građana koji će sebi moći da priušte stan.
Država će u 2014. ukinuti subvencije za kupovinu stana, a građanima koji su zahtev predali do 13. decembra ove godine, kredit će biti odobren.
U Ministarstvu privrede objašnjavaju da sve treba da funkcioniše prema tržišnim uslovima, pa i stambeni krediti.
Jelena Stefanović je prikupila sve papire za kupovinu stana i podnela zahtev za subvencionisani kredit do određenog roka i sada samo čeka odluku države. 
„Sada sam u situaciji da čekam odgovor od države da li će mi kredit biti osiguran, jer to je jedini način da kupim stan i obezbedim sebi neki normalan život“, kaže Jelena Stefanović. 
Međutim, građani koji su zahteve podneli posle 13. decembra moći će da pređu na komercijalne kredite. 
U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) kažu da su do krova nad glavom uz pomoć države dolazili građani sa prosečnim primanjima, oko 45.000 dinara. 
„Uredba o merama podršci građevinskoj industriji, koja je podrazumevala subvencionisanje novoizgrađenih stanova, upravo je imala za cilj da se poveća ukupan broj tih stanova na tržištu i dovela je do efekta smanjenja starih stanova, s obzirim na to da su u tom momentu bile izjednačene cene starih i novih stanova“, kaže direktorka NKOSK Maja Kosovčević. 
Kako će se ukidanje subvencija odraziti na odobravanje stambenih kredita, za sada u većini banaka ne žele da komentarišu. 
Po Srbiji, cene kuća i stanova su sve niže, a prodaja je stala. Primera radi, kuća u okolini Niša može se kupiti i za 5.000 evra, stan u Vranju za 400 evra po kvadratnom metru, Kragujevcu 650, a u Beogradu od 1.000 do 3.000 evra. 
Stambeni krediti su za mnoge građane nedostižna želja, tvrde u agencijama za nekretnine. 
„Država mora da se potrudi da imao što više posla, da rade oba supružnika, da imaju mogućnost da podignu kredit. Tek kada se to dogodi, onda više neće trebati subvencije“, kaže Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine „Alka“. 
U Agenciji „Riznica“ u Nišu kažu da investitori strahuju od smanjenja cena stanova, što koči građevinsku industriju. 
„Investitori neće investirati, oni se boje ako danas obračunaju svoju investiciju za godinu, dve, kada završe, po kojoj ceni će je prodati. Ako će je prodati po nižoj, bolje je ne ući u to, i tako se koči građevinska industrije“, kaže Slaviša Pešić iz „Riznice“. 
Kako kaže, to će sniziti promet, agencije će se zatvarati, a i banke će imati problema, jer svoj plasman obezbeđuju hipotekama. 
I dok Srbija ukida subvencije za nekretnine, u Hrvatskoj najavljuju mogućnost da klijentima koji ne mogu da otplaćuju stambene kredite bankama – država izmiri dugovanja, u vrednosti oko 3 milijarde evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bilo bi dobro da uvedete mogucnost elekronskog zakazivanja pregleda ne samo kod odabranog lekara nego i kada odabrani lekar recimo da uput za radiolosko ili ultrazvucno snimanje. Pogotovo je ovo bitno kada se zivi u mestima gde imamo isturene ambulante koje nemaju mogucnost zakazivanja na navedene preglede jer nemaju ni opremu ni pristup internetu. Sada kada se dobije uput za recimo ultrazvuk pacijent mora da sa tim uputom ode u pripadajuci zdravstveni centar i da mu tamo neko od doktora uradi zakazivanje termina za snimanje preko interneta. Ovo stvara posebne teskoce kod starijih pacijenata koji su i po nekoliko desetina kilometara udaljeni i moraju da placaju poseban prevoz za odlazak da mu doktor u zdravstvenom centru zakaze termin preko inteneta. Zasto to ne bi moglo da se uradi i licno preko inerneta. Da se ostavi mogucnost da neko licno moze da zakaze termin za snimanje preko inteneta. Recimo da na osnovu uputa izabranog lekara moze licno da se pristupi u nadlezan medicinski centar preko interneta da se uputi intenet zahtev sa odedjenim podacima nadleznoj sluzbi gde se trazi snimanje i da oni povratno preko interneta na email adresu trazioca usluge dostave termin za snimanje. To ne bi bilo posebno tesko uvesti a umnogome bi olaksalo i i zdravstvenom centru a posebno pacijentima koji kako je sada moraju da plate troskove dolaska da bi im se zakazao termin i potom ponovo moraju da dodju kada im zakaze termin. Ovo navodim iz razloga sto sam i sam iskusio kako to ozgleda kada pogotovo u zimskim uslovima moram da putujem 20-30 kilomatar samo da bi mi se zakazao termin pregleda a da Vam ne napominjem koliko je tesko taj termin uskladiti sa redom voznje medjugradskih prevoza ili u najgorem slucaju koristiti taksi sluzbu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.