Vesti iz zemlje

02.06.2022. 11:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Završen Maj mesec matematike: Programiranje, stvaranje priča, osmišljavanje igara

Foto: Nemanja Knežević

Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije naučene kroz osmišljavanje i igranje igara, izložbe i takmičenja tokom upravo završenog Maja meseca matematike. 

Maj mesec matematike (M3) je ove godine tokom dvadeset dana kroz različite sadržaje povezivao matematiku i gejming, 

Manefastacija je održavana u Silosima Beograd, Dorćol placu, Galeriji nauke i tehnike SANU i u Matematičkoj gimnaziji. Program M3 uključio je i nastavnike osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

IZLOŽBE

Posetioci M3 imali su prilike da tokom maja posete tri izložbe.

U Silosima Beograd/Gaia pokret, matematičkim naočarima sagledana je istorija video igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

Postavka posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom 19. veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike, za posetioce je bila otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Ovo je bila zanimljiva priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima.

Foto: Nemanja Knežević

TETRIS IZ MAŠTE MLADIH TAKMIČARA

Konkurs za sve koji su želeli da pokažu kako sve TETRIS može da izgleda održan je uz podršku gejming studija Playstudios Europe. 

Ideja konkursa bila je da se mladima pruži prilika da pokažu kako Tetris vide nove generacije i kakav je uticaj imao na njihov život i odrastanje.

Pobednicima su dodeljene nagrade 28. maja u okviru Gejming vikenda u Dorćol Placu.

Prvo mesto osvojio je Aleksandar Kežić, učenik 3. razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, na drugom mestu bio je Anton Bojić, učenik 3. razreda osnovne škole iz Pančeva, a treće mesto osvojila je Marija Dobrodolac, koja pohađa drugi razred Srednje grafičke škole u Beogradu.

Foto: Marko Risović

GEJMING VIKEND

Poslednjeg majskog vikenda u Dorćol Placu 12 timova se dva dana i dve noći takimičilo bez prestanka, praveći video-igre na temu  „retro igre“.

 Gejming vikend su organizovali Nordeus fondacija, Playstudios Europe i Centar za promociju nauke.

Najbolja rešenja birana su na osnovu kriterijuma zabave, igrivosti, teme, inovativnosti i grafike, a oni koji su u najvećoj meri ispunili sve uslove i proglašeni su pobednicima jeste četvoročlani tim Kupljeni WinRAR, koga čine studenti Fakulteta organizacionih nauka i Visoke škole za IT: Lazar Cvetković Teodora Ćopić, Dimitrije Protić i Milan Vukašinović.

Druga nagrada otišla je u ruke tima Bangag, a treće mesto su osvojili Trigger igrači.

Žiri je specijalne nagrade za najposvećenije timove, koji su sve vreme stvarali iz Dorćol placa uz samo nekoliko sati sna, dodelio timovima LMAO i Ed Širan i Džindžeri.

MatemaTeatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome su, u malim interaktivnim predstavama, deca ravnopravno učestvovala sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodio u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima.

Foto: Marko Risović

NAUČNI KARAVAN

Naučni karavan je program osmišljen kao putujući autobus, koji je učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućio jednodnevnu posetu Beogradu i učešće u sadržajima M3.

Naučni karavan je realizovan uz podršku kompanije Schneider Electric, koja je pre 10 godina pokrenula Centar za mlade talente, koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

EduGejming

U susret manifestaciji M3 raspisan je konkurs u okviru EduGejming programa koji je bio  namenjen prvenstveno nastavnicima matematike i informatike osnovnih i srednjih škola.  Od ukupno 51 prijave, izabrana su tri najkreativnija videa.

Iz Prve kragujevačke gimnazije, pod mentorstvom profesorke Jasmine Micić, stigla je edukativna igra pod nazivom „Nizovi““,  edukativna igra „Mata Mapa“ stigla je iz Gimnazije „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte, a mentorka je profesorka Jelena Stojkanović. Pod mentorstvom profesora Aleksandra Jovanovića, u školi „Jovan Jovanović Zmaj“, u Svilajncu, osmišljena je igra kojom se utvrđuje gradivo povezano sa primenom jednačina i sistema jednačina.

EduGejming konkurs raspisan je od strane Centra za promociju nauke je uz podršku Nordeus fondacije i Društva matematičara Srbije

Foto: Marko Risović 

PREDAVANJA

Marko Suvajdžić, pomoćnik direktora Instituta za digitalne svetove na Univerzitetu Florida, profesor u Laboratoriji za digitalnu umetnost i nauku, kao i direktor Laboratorije za blokčejn na istom univerzitetu, održao je tri javna predavanja u sklopu Maja meseca matematike – u Matematičkoj gimnaziji, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i u Silosima.

Manifestacija je otvorena u Silosima, 10. maja, uz muziku ansambla za eksperimentalnu muziku Zabuna.

Tokom Maja meseca matematike učestvovalo je oko 100.000 posetilaca, odigrano je više 30  predstava u Matemateatru, Naučni karavan je 20 puta doveo decu i nastavnike iz cele Srbije u posetu M3, smišljeno je više od 100 kreativnih radova za tetris, stiglo je preko 50 prijava za EduGejming, a na Gejm džemu se takmičilo više od 100 učesnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.