Vesti iz zemlje

20.05.2021. 10:39

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Zbog izjave o Rio Tintu traže ostavku ministarke Irene Vujović

Nevladine organizacije Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini zatražile su hitnu ostavku ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović. Kao razlog navode njenu izjavu na televiziji K1 u...

Foto: Pixabay

Nevladine organizacije Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini zatražile su hitnu ostavku ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović. Kao razlog navode njenu izjavu na televiziji K1, u kojoj je navela da rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiji ima građevinsku dozvolu još od 2012. godine.

PAKT i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini tvrde da bi Irena Vujović trebalo da zna da je Rio Tinto tek 2020. godine u ministarstvu građevine podneo idejni projekat za rudnik litijuma u dolini Jadra, na osnovu kog se pribavljaju lokacijski uslovi.

„Put do građevinske dozvole je i dalje dosta dug i Rio Tinto nema prava da gradi bilo šta u dolini reke Jadar. Zbog ovakvih tvrdnji ministarke uznemirena je čitava javnost zapadne Srbije i ministarka je dužna da u najkraćem roku pokaže dokument kojim se Rio Tintu dozvoljava da bilo šta gradi u dolini Jadra„, navodi se u zajedničkom saopštenju. 

Kako dodaju, ukoliko se ispostavi da takav dokument ne postoji, Irena Vujović bi trebalo da podnese neopozivu ostavku na mesto ministra zaštite životne sredine.

Organizacije podsećaju da Rio Tinto i dalje sprovodi istraživnaja za rudnik litijuma na potezu Lipničkog Šora, odakle planira da dobija vodu za proces proizvodnje litijuma, kao i da je ostala ispitivnaja okončao tek prošle godine.

RIO TINTO TVRDI DA OTPAD OD JADARITA NEĆE BITI OTROVAN, GRAĐANI MU NE VERUJU

U saopštenju se podseća i na nedavno izlaganje profesora Jagoša Raičevića u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), koje je organizovano zbog budućeg Projekta Jadar.

Raičević je, kako se napominje, tada jasno izrazio sumnju u čitav proces donošenja Studije procene uticaja na životnu sredinu u vezi sa budućim rudnikom u dolini Jadra. 

On je tom prilikom kao glavni problem istakao rad na toj studiji koji će trajati više od godinu dana, kao i da je ukazao na činjenicu da će se ona „volšebno pojaviti na javnoj raspravi koja treba da traje mesec dana“.

ARGUMENTI „ZA“ I „PROTIV“ RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA

PAKT je još jednom upozorio javnost da svi domaći fakulteti kriju od javnosti dokumentaciju koju su proizvodili za Rio Tinto, kao i da kompanija sa druge strane, krije imena autora proizvedenih elaborata i studija.

„Postoji osnova sumnja da će se neki od potpisnika dokumenata koje se proizvode za kompaniju, naći u stručnoj Komisiji ministarstva koja će dati poslednju reč o studiji i upućenim primedbama“, navodi se u saopštenju.

U Koaliciji protiv korupcije u životnoj sredini i PAKT-u ističu da će uskoro izaći u javnost sa novim saznanjima o uočenim koruptivnim rizicima koji su u vezi sa sprovođenjem Projekta Jadar.

Organizacije podsećaju i da je Vujovićeva nedavno dala izjavu da su problemi stanovništva koji žive blizu lokacije budućeg rudnika sitni i da nemaju veze sa zaštitom životne sredine, već se odnose na pravno-imovinski status.

„Podsećamo ministarku da su iz SANU na skoro održanom naučnom skupu izračunali (po podacima Rio Tinta) da će kompanija za 40 godina rada pored kuća meštana u dolini Jadra deponovati 47.000 tona arsena, što nikako ne predstavlja imovinski problem“, naglašava se u saopštenju.

KOMPANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.