U objektima brze hrane najavljuju korekcije jer je skočila cena mesa. Pored srpskih, trebaće više novca i za azijske i meksičke đakonije.
Na udaru letnjih poskupljenja ovih dana našli su se svinjsko meso i piletina, a osim u mesarama, za 20 do 30 odsto veće cene, uskoro bi mogle da se „osvanu“ i u svim kioscima brze hrane, pišu Večernje novosti.
Neke roštiljdžije nisu časile ni časa i već su korigovale cenovnike, dok drugi još vagaju. A, najosetnija razlika oseća se u prodajnim objektima roštilja „na kilo“.
Za dosadašnju cenu kilograma pljeskavice ili ćevapa od 700 do 1.000 dinara, od sada će gurmani, morati da izdvoje nekoliko desetina dinara više. I cena porcije pilećeg filea, koja trenutno košta od 200 do 250, u mnogim „restoranima“ naći će se na spisku za menjanje. A „tanjir“ mešanog mesa zasigurno će premašiti „hiljadarku“.
Osim tradicionalnih specijaliteta od mesa, i ljubitelji meksičke i kineske hrane moraće da sa više novca u džepu ili na kartici ulaze u „fast fudove“. Burito i azijska piletina neće više moći da se pojedu za dosadašnjih 350 dinara.
„Obzirom na to da se radi od drastičnom poskupljenju, sigurno ćemo menjati cene. Još ne znamo koliko će to biti, ali biće u skladu sa skokom cene mesa“, objašnjavaju vlasnici fast fudova.
Dok jedni razmišljaju o poskupljenju, drugi majstori roštilja i „poslastica“ mesa, kako kažu, potrudiće se da zadrže stare cene i mušterije.
„Ljudi nemaju para da pazare ni ovo, a kamoli da povećavamo cene“, priča radnica jedne roštiljdžinice i dodaje:
„Moraćemo da nađemo načina da uprkos poskupljenju svežeg mesa, nekako nađemo računicu da ljudi mogu da pazare po nepromenjenim cenama“.