Zdravlje Leskovac dobilo novog vlasnika

Pexels

Britanska Frontier Pharma i Baistone Investment Group preuzeli su srpsku farmaceutsku kompaniju Zdravlje Leskovac, koja je u vlasništvu Actavisa, podružnice izraelske kompanije Teva. 

Očekuje se da će transakcija biti završena do marta. 

Prema pisanju lokalnih medija sa juga Srbije, privatizacija Zdravlja je godinama tema u ovom gradu.

Naime, Zdravlje je đosad promenilo nekoliko vlasnika. U procesu privatizacijeje 2003. godina islandska firma „Farmako” platila je za Zdravlje samo 3,5 miliona evra, dok je njen novi vlasnik „Teva” 2016. dao više od 700 miliona.

Nova stranka je 2015.  tražila da se ispita uloga današnjeg ministra finansija Siniše Malog u ovoj privatizaciji. Malo je 2003. bio direktor Centra za tendersko-aukcijsku privatizaciju, kao i predsednik komisije za pregovore oko prodaje leskovačkog Zdravlja. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Leskovčanin Farmaceut

    Vlasnik Zdravlja je već 17 godina u rukama jedne jedine firme: Aktavis, Zdravlje je uspešno radilo sve ove godine, izvozilo 80 posto proizvodnje i jedna je od najmodernijih malih fabrika lekova na Balkanu, ali samo zahvaljujući modernizaciji koju je uradio Aktavis. Staro Zdravlje je bila fabrika izgubljena u vremenu i iz temelja je obnovljena. Firma Aktavis je globalno menjala akcionare, a ne fabrika Zdravlje, pa ta informacija da je neko platio za Zdravlje 700 miliona evra je notorna glupost. Izraelska Teva je platila za akcije Aktavisa (koji osim Zdravlja ima još 30 fabrika u svetu i desetine hiljada zaposlenih, predstavništva, magacine...) 700 miliona evra a fabrika u Leskovcu vredi mnogo, mnogo manje!

  • jovan

    Greska do greske u tekstu. Zdravlje nije menjalo vlasnika od privatizacije do danas. Vlasnik je firma Actavis koja je globalno menjala akcionare. i Nije Teba dala 700 mil. evra za Zdravlje već za globalno kompaniju Actavis. Glupost