Vesti iz zemlje

11.02.2023. 13:43

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Žene moraju da imaju veću ulogu u energetici

Foto: Pixabay

Žene moraju da imaju veću ulogu u sektoru obnovljivih izvora energije u Srbiji. Sa aspekta rodne ravnopravnosti i podrške ženama enegetika je jedan od sektora u kojima još mora da se radi, a nedostatak žena beleži se i u upravnim i nadzornim odborima kompanija, neke su od poruka sa konferencije „(Zelena) Energija je ženskog roda“ koju je organizovalo udurženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

Tek svaka peta mlada građanka u Srbiji smatra da žene imaju poslovnu budućnost u industriji obnovljivih izvora energije i da će žene biti predvodnice zelene tranzicije, pokazalo je istraživanje „Stavovi građanki o zelenoj energiji u Republici Srbiji“ koje je sproveo Centar za kreiranje politika i strategija za potrebe Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Ambasador Kanade Džajls Norman rekao je da to stav koji moramo da promenimo, i da žene moraju da imaju veću ulogu u sektoru obnovljih izvora energije.

„Nije tajna da u sektoru obnovljivih izvora dominiraju muškarci. Vreme je da ostavimo predrasude iza nas. Moramo da radimo zajedno na promociji inkluzije žena u obnovljivim izvorima energije“, rekao je Norman na otvaranju događaja.

Predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Stana Božović navela je, na jednom od panela, da sa aspekta rodne ravnopravnosti mora još da se uradi u energetskom sektoru.

Ona je ukazala na nadostatak žena u upravnim i nadzornim odborima, navodeći da je u Elektroprivredni Srbije (EPS) u najvišem menadžmentu 13 odsto žena.

Sa druge strane, Božović je navela da  Elektromreža Srbije (EMS) na najvišim nivoima upravljanja ima preko 56 odsto žena i da je, kada se radi o ženama u top menadžemnu, među vodećim energetskim kompanijama u svetu.

Srbija je, prema njenim rečima, usvojila sve zakone i strategije kada je u pitanja rodna ravnorpravsnost.

Šta se menja u Zakonu o obnovljivim izvorima energije?

„To su izuzetno važni zakoni, mnogo toga je urađeno, ali statistike pokazuju da moramo dosta toga da uradimo“, rekla je ona.

Na panel diskusiji „Uloga i značaj žena za razvoj energetike i OIE sektora –  institucionalni pogledi“ učestvovale su i članica Saveta Agencije za energetiku Negica Rajakov, specijalista za ekonomsku inkluziju u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Dragana Marjanović i direktorka regionalnog odeljenja Novi Sad u Elektromreži Srbije AD Maja Adamović.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.