Srbija

16.11.2021. 14:47

CINS

Autor: Nova Ekonomija

Ziđin kažnjen sa milion dinara zbog aerozagađenja u Boru

Kompanija Ziđin je zbog prekomernog aerozagađenja u novembru 2019. i januaru 2020, kažnjena sa milion dinara, saopštio je Privredni apelacioni sud u Beogradu, preneo je CINS. Nadležna inspekcija je prethodno zaključila da je tokom četiri...

Foto: Pixabay

Srbija

16.11.2021. 14:47

Kompanija Ziđin je zbog prekomernog aerozagađenja u novembru 2019. i januaru 2020, kažnjena sa milion dinara, saopštio je Privredni apelacioni sud u Beogradu, preneo je CINS. Nadležna inspekcija je prethodno zaključila da je tokom četiri dana u centru Bora koncentracija sumpor-dioksida (SO2) bila i do 8,3 puta veća od dozvoljene.

Ovu presudu je Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo u septembru, četiri meseca nakon prvostepene odluke Privrednog suda u Zaječaru kojom je kompanija kažnjena sa 400.000 dinara, a rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), Boban Todorović sa 50.000 dinara.

Kompanija Ziđin (Zijin Bor Copper) previše je zagađivala vazduh u Boru krajem novembra 2019. i sredinom januara 2020, zbog čega će morati da plati milion dinara. Presudu je Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo u septembru, 14 meseci nakon prvostepene odluke Privrednog suda u Zaječaru.

Tada je Ziđin kažnjen sa 400.000 dinara, a rukovodilac pogona Topionica i rafinacija bakra (TIR), Boban Todorović sa 50.000 dinara.

Ziđinu odobreno proširenje rudnika „Čukaru Peki“
Ziđin planira veću flotaciju za rudnik u Velikom Krivelju

Privredni apelacioni sud zaključio je da je sud u Zaječaru precenio okolnosti i ublažio novčanu kaznu Ziđinu, daleko ispod najmanje mere propisanih novčanih kazni. Sud navodi da ekološki privredni prestupi ne mogu da se smatraju lakšim već najtežim oblikom protivpravnog ponašanja.

Maksimalna kazna za kompaniju mogla je da bude tri miliona dinara, a za odgovorno lice 200.000 dinara.

Privredni sud u Zaječaru smatra da su okrivljeni odgovorni što nisu obustavili proizvodnju u postrojenjima nove topionice i fabrike sumporne kiseline i tako prekomerno ispustili SO2 u vazduh. U presudi piše da su prekršili Zakon o zaštiti vazduha.

Kineski Ziđin kupio je nekadašnji rudarski basen RTB Bor krajem 2018. Od tada se zagađenje vazduha u ovom kraju povećalo. Novi izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) za 2020. pokazuje da je vazduh u Boru prošle godine bio opasan po zdravlje 25 dana, odnosno skoro duplo više nego godinu dana pre toga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.