Srbija

24.04.2024. 12:39

Beta

Autor: Beta

Ziđin: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Beta/SASA TRIFUNOVIC

Sangang, 24.04.2024. – Predsednik borda direktora kompanije Zidjin Majning Cen Djinge, izjavio je danas da je plan tog preduzeca povecanje godisnjeg kapaciteta srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, cime ce Srbija postati najveci proizvodjac bakra u Evropi. On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, sa ciljem upoznavanja sa zelenim rudarstvom kojem je Zidjin Majning posvecen, rekao da je investicija te kompanije u nekadasnji RTB Bor cetiri puta veca od planiranih 1,26 milijardi dolara i da je proizvodnja premasila ocekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine. Na fotografiji rudnik Zidjinsan u Kini. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA TRIFUNOVIC)

Srbija

24.04.2024. 12:39

Predsednik borda direktora kompanije Ziđin Majning Čen Đinge, izjavio je danas da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta srpskog projekta na 450.000 tona bakra i deset tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi.

On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini rekao da je investicija te kompanije u nekadašnji RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara i da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine.

„Prošle godine, Ziđin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, ispunjavajući prvu fazu izgradnje“, rekao je Čen Đinge, a prenosi agencija Beta.

Najavio je da će buduće investicije Ziđina biti usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata između 700 i 800 tona.

Kazao je da će ta kompanija uložiti više novca nego što je predviđeno na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u septembru 2023. sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana sa ciljem da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike“, kazao je Đinhe.

Dodao je da su u njihovim rudnicima u Kini počeli testiranje električnih kamiona, i ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniće i u rudnicima u Boru.

Predsednik korporacije Ziđin Majning Grupe Zou Lajčang, izjavio je tokom razgovora sa novinarima, da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji te kompanije koja ima rudnike u 15 država.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. ŠTA ZNAČI KINESKI BAKAR ZA SRBIJU?

    Naslednik nekadašnjeg giganta bakra RTB Bor kineski Ziđin za pet godina biće najveći proizvođač bakra i zlata u Evropi godišnjom proizvodnjom 450.000 tona bakra i 10 tona zlata. Dolaskom kineza i poklanjanje RTB Bor za trista miliona evra, a samo u fleš peći iI fabriku sumporne kiseline Srbija je uložila iznad petsto miliona evra, Srbija je izgubila novca od proizvodnje bakra , zlata i srebra, industrije i prerade bakra, smanjen broj zapošljenih sa 25.000 na 5.000. Šta je dobila Srbija poklanjanjem RTB Bor kinezima, ništa nije dobila, a izgubila je skoro sve, ona je vlasnik 37%, a ostatak je u vlasništvu kineza. Svakako dobitak je što radnicima je povećana plata i sada po plati su u vrhu Srbije, kinezi dosta investiraju na ozelenjavanju rudokopa i zasadili su cveće u krugu topionice bakra. Po svemu sudeći i uticaj na ekologiju Bora I okoline, možda prividno, je bolja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.