Srbija

25.10.2022. 09:32

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Ziđinu istekla dozvola za geo-istraživanja Torničke Bobije

Srbija

25.10.2022. 09:32

Kineskoj kompaniji Ziđin je 30. oktobra istekla dozvola za geološka istraživanja na Torničkoj Bobiji blizu Ljubovije. Dozvola se odnosi na potragu za bakrom, cinkom i olovom.

Kako se navodi u dokumentaciji, dozvola se odnosi na istraživnaja na teritorijama opština Ljubovija, Valjevo i Osečina.

To nije poslednja aktivna dozvola za Ziđinova istraživanja u tom delu Srbije, koja je inače kažnjavana zbog zagađenja u Boru, gradu u čijoj okolini ima rudnike i topionicu bakra.

Pored toga, kompanija je kasnije organizovala i „rušenje“ planine Starice iznad Majdanpeka, protiv čega su se bunili građani.

Kako je još početkom maja ove godine pisao portal Valjevska posla, Ziđin ima još dve dozvole za primenjena geološka istraživanja u tom delu Srbije.

Jedna je za istraživanja u području Proslop-jug. Ona važi do 21. januara 2023. godine i odnosi se na istraživanja olova, cinka, zlata, barita i bakra.

U pitanju su teritorije opština Bajina Bašta i Ljubovija.

Druga dozvola namenjena je za istraživanja na području Pratnjače i Donjih Slavkovića i ona ističe 30. aprila 2023. godine. U pitanju je teritorija opština Osečina i Ljubovija i odnosi se na istraživanja olova, cinka, barita i bakra.

„Reč je o prostranstvu koje između ostalog zahvata i Valjevske planine Povlen, Jablanik, Medvednik na zapadu i severo-zapadu Srbije, sve do reke Drine na istoku“, dodaje se u tekstu koji je objavio portal Valjevska posla.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.