Zlatiborci danas gradili panoramsku gondolu

Zlatiborci danas nisu slavili, već su praznik rada obeležili radno, drugom radnom akcijom na izgradnji panoramske gondole.

To je nastavak gradnje, koja je simbolično započela u februaru ove godine, ali i svojevrsni protest lokalne samouprave što državni organi nisu rešili spor oko vlasništva nad državnim zemljištem sa privatizovanim preduzećem PK Zlatibor, iznad koga bi trebalo da prođe deo trase, zbog čega Ministarstvo građevinarstva još nije izdalo građevinsku dozvolu za početak radova.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović tvrdi da se u registru Republičkog geodetskog zavoda spornih 2213 hektara vodi kao državna zemlja.

"Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da predsednik opštine Čajetina hoće da gradi gondolu na tuđoj zemlji. Da li to znači da je za njih Srbija tuđa zemlja", rekao je Stamatovićh akcijašima.

On je dodao da je potrebno da se "državno zemljište proglasi državnim, a ne da se sumnjivim presudama spor pred Upravnim sudom odugovlači žalbama potencijalnih i sumnjivih investitora".

Radnoj akciji je danas prisustvovalo nekoliko stotina meštana uglavnom Zlatiborskog okruga, a teška mehanizacija javnih preduzeća i privatnika iz Čajetine počela je radove na kopanju temelja za stubove gondole.

Stamatović je poručio da radovi na izgradnji gondole neće, kao prvi put u februaru biti prekinuti, uprkos pretnjama i pritiscima.

"Očigledno je da sa vrha vlasti postoji nalog da se Čajetini ne izda građevinska dozvola. Mi u skladu sa zakonskim i planskim dokumentima želimo da sagradimo najveću investiciju u poslednjih sto godina u ovom delu Srbije. Gondola će biti duga devet kilometara. Povezivaće centar Zlatibora sa Tornikom. Njena vrednost je 13 miliona evra i novac je obezbedila opština, bez podrške države", rekao je Stamatović.

Oprema je nabavljena i već dve godine stoji u magacinima, dodao je on.

Opština Čajetina je zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu gondole na Torniku podnela 9.februara, jer su na tom zemljištu rešeni imovinsko-pravni odnosi, ali je taj zahtev odbačen u Ministarstvu građevinarstva, zbog nekompletne dokumentacije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.