Vesti iz zemlje

31.05.2022. 11:49

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Zlatiborska gondola nabavlja rezervne delove vredne 13 miliona dinara

Nova ekonomija

JP Gold Gondola Zlatibor planira da od francuske firme POMA nabavi originalne rezervne delove za gondolu u vrednosti od 13 miliona dinara. Nabavka se sprovodi u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva.

Žičara sa pratećom opremom je nabavljena od kompanije Poma, a kako se navodi, garantni rok za ugrađenu opremu, važi dve godine i još nije istekao (žičara je u radu od januara 2021. godine). 

„U slučaju da predmetna dobra isporuči drugi izvođač, a da se pojavi potreba isticanja primedbi na opremu proizvođača žičare, izgubili bismo mogućnost da proizvođač odgovara za kvalitet opreme u garantnom roku i da otkloni nedostatke u garantnom roku“, piše u obrazloženju.

Delovi koji su predmet nabavke obuhvataju potrošne materijale koji se redovnim radom žičare troše, kao i delovi koji usred iznenadnog otkaza ili kvara mogu prouzrokovati da se žičara stavi izvan pogona.

Zlatiborska gondola kupuje još 19 kabina za pola miliona evra

„Zbog specifičnosti samog sistema, i zbog visokih standarda bezbednosti koji su zahtevani, kompanija POMA je jedini ponuđač koji može isporučiti odgovarajuće rezervne delove za žičaru“, piše u obrazloženju.

Preduzeće navodi da su posedovanje rezervnih delova u skladištu i brza zamena delova u kvaru ključni za „minimiziranje finansijskih gubitaka koji bi nastali zbog stavljanja žičare van pogona“.

Takođe, dodaje se da je bitan aspekt i bezbednost gde se nakon redovnih tehničkih pregleda određeni deo neispravnih ili oštećenih delova menja u skladu sa zakoniskim aktima i uputstvom proizvođača opreme.

Navodi se da je POMA jedini dobavljač i distributer originalnih rezervnih delova za ovu teritoriju, kao i da nema ovlašćenog zastupnika ili distributera u Srbiji.

„Izgradnja nove gondole na Zlatiboru bi bila protivzakonita“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.