Zlatiborska gondola nabavlja rezervne delove vredne 13 miliona dinara

Nova ekonomija

JP Gold Gondola Zlatibor planira da od francuske firme POMA nabavi originalne rezervne delove za gondolu u vrednosti od 13 miliona dinara. Nabavka se sprovodi u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva.

Žičara sa pratećom opremom je nabavljena od kompanije Poma, a kako se navodi, garantni rok za ugrađenu opremu, važi dve godine i još nije istekao (žičara je u radu od januara 2021. godine). 

"U slučaju da predmetna dobra isporuči drugi izvođač, a da se pojavi potreba isticanja primedbi na opremu proizvođača žičare, izgubili bismo mogućnost da proizvođač odgovara za kvalitet opreme u garantnom roku i da otkloni nedostatke u garantnom roku", piše u obrazloženju.

Delovi koji su predmet nabavke obuhvataju potrošne materijale koji se redovnim radom žičare troše, kao i delovi koji usred iznenadnog otkaza ili kvara mogu prouzrokovati da se žičara stavi izvan pogona.

Zlatiborska gondola kupuje još 19 kabina za pola miliona evra

"Zbog specifičnosti samog sistema, i zbog visokih standarda bezbednosti koji su zahtevani, kompanija POMA je jedini ponuđač koji može isporučiti odgovarajuće rezervne delove za žičaru", piše u obrazloženju.

Preduzeće navodi da su posedovanje rezervnih delova u skladištu i brza zamena delova u kvaru ključni za "minimiziranje finansijskih gubitaka koji bi nastali zbog stavljanja žičare van pogona".

Takođe, dodaje se da je bitan aspekt i bezbednost gde se nakon redovnih tehničkih pregleda određeni deo neispravnih ili oštećenih delova menja u skladu sa zakoniskim aktima i uputstvom proizvođača opreme.

Navodi se da je POMA jedini dobavljač i distributer originalnih rezervnih delova za ovu teritoriju, kao i da nema ovlašćenog zastupnika ili distributera u Srbiji.

"Izgradnja nove gondole na Zlatiboru bi bila protivzakonita"

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Petar

    Pa dobro. Mora se. Kada bi vi znali koliko kostaju delovi koje nabavljaju avio-kompanije za avione.... ne bi ste pisali ovako.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.