Priče i analize

16.06.2018. 19:31

Dušica Jovanović

Autor: Nova Ekonomija

Spinovanje i ’fake’ vesti kao savremni novinarski alat

Na medijskoj radionici, koju je za studente organizovao časopis Nova ekonomija, danas se u Kolarčevoj zadužbini govorilo na temu „Šta je vest, a šta spin?“ sa ciljem da se mladima jasnije približi i pojasni ova, u poslednje vreme, veoma aktuelna tema.

Biljana Stepanović, glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije, Ljubica Gojgić, autorka emisije „Pravi ugao“ na TV Vojvodina i Marija Antić, novinarka i voditeljka N1, govorile su o spinovanju, razlici između istinitih i ’fake’ vesti, efektima plasiranja nepotpuno ili delimično tačnih informacija u javnost, kao i o dometima medijske manipulacije.

„Današnja tema je veoma važna za sve mlade ljude, jer bi trebalo da znaju na koji način se određene stvari dešavaju u javnosti; kakve vrste manipulacija se pojavljuju i kako vešto da ih izbegnu. Ovo je posebno bitno u pogledu pravljenja razlike između informisanosti i izmanipulisanoti“, rekla je Stepanovićeva.

Ona je dodala da je razlikovanje i razvrstavanje medijskog sadržaja veoma značajno pri formiranju konačnih sudova, posebno kada su mladi ljudi u pitanju, kako bi doneli što kvalifikovanije zaključke i odluke.

„Veliki problem lažnih vesti je i taj što se među novinare infiltriralo raznog sveta koji sa novinarstvom nema nikakve veze i koji pokušava da lažne vesti provuče u kategoriju istinitih vesti“, rekla je Gojgićeva i istakla da ipak postoji razlika između lažnih i ’fake’ vesti.

„Kada govorimo o lažnoj vesti, ona više podrazumeva suštinski netačnu informaciju, s druge strane, ’fake’ vesti su perfidnije, pa čak i gore od lažnih vesti, jer ju je neko namenski osmislio i utoliko je prepoznata kao mnogo veća opasnost za građane da je ne prepoznaju“, objasnila je ona i dodala da su lažne vesti i propaganda već odavno legitimizovane kao način političke borbe.

„Da li ćete poverovati u neku vest ili ne, pre svega zavisi od vašeg zdravog razuma. Lažna vest može da bude novinarska greška, a može da bude i propaganda. Međutim, na osnovu toga kako ta vest izgleda, često nije teško shvatiti u čijem interesu je plasirana, u kom trenutku i zbog čega“, istakla je Antićeva.

„Veoma je važno zaštiti se u tom smislu. Zato je za mlade bitno da prikupljaju informacije iz najrazličitijih izvora, kako bi sopstvenom analizom pokušali da izvedu najbolji zaključak o nekoj temi“, rekla je ona, naglasivši da se opasnost neminovno javlja čak i u slučajevima plasiranja istinitih, ali nepotpunih informacija.

One su bile složne u tome da spinovanje nije izum modernog doba, ali da je ono danas neuporedivo opasnije, jer se informacije u digitalnoj eri veoma brzo šire, te da je izloženost lažnim i ’fake’ vestima znatno veća. S tim u vezi, one su naglasile da je veoma bitno raditi na medijskoj pismenosti kao prevenciji od uticaja spinovanja, koje je jedno od najprisutnijeg novinarskog alata kojima se manipuliše publikom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.