Priče i analize Vesti iz zemlje

24.04.2024. 10:11

Nova ekonomija

Autor: Filip Rudić

OTKRIVAMO KK Partizan pozajmio novac od GIM-a, pa završio na sudu

Nova ekonomija

Košarkaški klub Partizan završio je na sudu zbog toga što nije vratio pozajmicu uzetu od aktera „afere Krušik“ – kompanije GIM, povezane sa bivšim ministrom Nebojšom Stefanovićem.

Radi se o dva nenamenska zajma ukupne vrednosti 3,6 miliona dinara, vidi se u dokumentima koje je pribavila Nova ekonomija.

KK Partizan nije vraćao pozajmljeni novac, zbog čega je GIM pokrenuo i dobio sudski postupak, a klubu je naloženo da vrati dug sa pripadajućim kamatama.

Preduzeće GIM postalo je poznato javnosti kada je otkriveno da je Branko Stefanović, pokojni otac bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, kao predstavnik firme posredovao u sklapanju poslova prodaje oružja.

U vreme kada su pozajmice ugovorene, državu je uveliko potresala afera u kojoj je otkrivena povlašćena uloga pojedinih firmi (među kojima je i GIM) u poslovima oko prodaje naoružanja iz Srbije u inostranstvu, o čemu je pisao BIRN.

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović kazao je za Novu ekonomiju da je pozajmica zapravo trebalo da bude sponzorstvo, jer je vlasnik GIM-a Goran Todorović bio član Upravnog odbora KK Partizan od 2017. do 2021. godine.

„On je kao član Upravnog odbora imao obavezu da uplati sponzorstvo u klub… On je uplatio pozajmicu umesto da uplati sponzorstvo, i to se vuklo, nije konvertovana pozajmica u sponzorstvo, i kad je istekao mandat – on je potraživao klubu taj novac“, rekao je Mijailović.

Kako je kazao, sa Todorovićem se pregovaralo da se pozajmica „pretvori u sponzorstvo, kao što je prvobitno bilo i dogovoreno“, ali vlasnik GIM-a to nije želeo. Usledila je i tužba.

Na pitanje zašto je Partizan uopšte prihvatio da primi zajam umesto sponzorstva, Mijailović kaže da je postojao „dogovor da naknadno pozajmica ‘preraste’ u donaciju“.

„Nismo videli tu nikakvu prepreku, ali dogovor nije ispoštovan“, rekao je za Novu ekonomiju.

Iz kompanije GIM se nisu javljali na telefonski broj naveden na sajtu firme.

Nova ekonomija poslala je pitanja o pozajmici Partizanu i na mejl adrese GIM-a, ali je odgovor stigao sa adrese advokatske kancelarije Ninković & Partners, koja je zastupala GIM u parnici protiv KK Partizan.

„Kao Advokatska kancelarija nismo bili upućeni, niti smo učestvovali u sklapanju posla, pa shodno tome, nemamo informacije u vezi sa istim“, navodi se u odgovoru.

Na konstataciju da pitanja nisu ni bila upućena njima, nego kompaniji, Ninković & Partners su odgovorili da je GIM ovlastio njihovu kancelariju da „preduzima sve potrebne pravne i faktičke radnje u svim sudskim i drugim postupcima“.

„U skladu sa navedenim, Vlastodavac nam je prosledio Vaša pitanja, iz kog razloga smo odgovor na ista uputili direktno Vama“, naveli su iz kancelarije.

Šta kažu dokumenti:

GIM i KK Partizan zaključili su ugovore o zajmu 20. novembra i 27. decembra 2019. godine, prema kojima je GIM tom klubu uplatio 1,2, odnosno 2,4 miliona dinara.

Pogledajte sve dokumente:

Ugovor o zajmu 1.200.000 dinara
Ugovor o zajmu 2.400.000 dinara
Prvostepena presuda
Drugostepena presuda

Rok za vraćanje oba zajma bio je tačno godinu dana od dana sklapanja ugovora.

Međutim, KK Partizan nije vraćao dug skoro dve godine, nakon čega je GIM podneo tužbu protiv kluba 22. septembra 2022.

Partizan nikada nije podneo odgovor na tužbu, iako je sud upozoravao klub na moguće posledice, navodi se u pravosnažnoj presudi Privrednog suda u Beogradu.

Prvostepeni sud je 1. decembra 2022. godine doneo „presudu zbog propuštanja“, koja se donosi kada tuženi ne odgovori na tužbu u zakonskom roku.

Njom se KK Partizan obavezuje da vrati pozajmljenih 3,6 miliona dinara GIM-u sa zateznom kamatom.

Partizan je podneo žalbu, ali je Privredni apelacioni sud 17. januara ove godine potvrdio prvostepenu presudu. Rešenje o izvršenju kojim se nalaže prinudna naplata doneto je pre mesec dana, 25. marta.

Ostoja Mijailović ističe da je klub izvršio povraćaj pozajmice pre nego što je stiglo izvršenje.

„Kad je sud presudio, pre nego što je krenulo izvršenje, mi smo vratili pozajmicu. Pozajmice su vraćene u celosti i regulisani su međusobni odnosi“, rekao je on.

Prebijanje duga GIM-a

Aktuelni predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, visoki funkcioner Srpske napredne stranke, vlasnik je firme British Motors, koja je svojevremeno pokrila dug GIM-a prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, o čemu je pisao nedeljnik NIN.

Ugovori o ovom poslu pokazuju da je njihov odnos nekada bio veoma blizak, kaže za Novu ekonomiju istraživački novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić, koji je otkrio taj posao dok je radio za NIN.

Značaj GIM-a slabi odkad je Branko Stefanović preminuo, u julu 2020. godine, govori Cvijić:

„Primetno je da se GIM pojavljuje sve ređe i ređe u trgovini oružjem“.

Tekst je dopunjen 24. aprila 2024. u 14:40 časova odgovorom advokatske kancelarije Ninković & Partners.

NIN: MUP prodavao oružje „GIM“-u, dug izmirila firma bliska SNS-u

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.